Zamiast ziemniaków kasza gryczana. Zupa ogórkowa ma wiele wcieleń ze względu na subtelne różnice w smaku ogórków, ale i dzięki dodatkom. Sprawdź, czy Ci zasmakuje!
Składniki:
- 6 ogórków kiszonych
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 0,5 selera
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki śmietany 18%
- 4 łyżki kaszy gryczanej prażonej
- 1,5 l rosołu lub wody
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- czubrica zielona
Przygotuj wcześniej:
Marchew, pietruszkę, seler i czosnek obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach razem z ogórkami kiszonymi.
Gotowanie:
- Rosół/wodę zagotuj z liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
- Do wrzącego rosołu dodaj starte na tarce warzywa i zagotuj.
- Dodaj kaszę gryczaną, zagotuj i gotuj około 15-20 minut, aż kasza zmięknie.
- Pod koniec gotowania rozrób śmietanę z kilkoma łyżkami zupy i przypraw do smaku czubricą zieloną. Mieszaninę wlej do zupy i zagotuj.
Ważne:
Kiszonki zawierają dużą dawkę soli, więc dosalanie zupy nie jest konieczne. Warto doprawić danie do smaku ziołami.
Przepis inspirowany książką: „Dania z kaszy”.