zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa z kaszą gryczaną

Zamiast ziemniaków kasza gryczana. Zupa ogórkowa ma wiele wcieleń ze względu na subtelne różnice w smaku ogórków, ale i dzięki dodatkom. Sprawdź, czy Ci zasmakuje!

Składniki:

  • 6 ogórków kiszonych
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 0,5 selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 4 łyżki kaszy gryczanej prażonej
  • 1,5 l rosołu lub wody
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • czubrica zielona

Przygotuj wcześniej:

Marchew, pietruszkę, seler i czosnek obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach razem z ogórkami kiszonymi.

Gotowanie:

  1. Rosół/wodę zagotuj z liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
  2. Do wrzącego rosołu dodaj starte na tarce warzywa i zagotuj.
  3. Dodaj kaszę gryczaną, zagotuj i gotuj około 15-20 minut, aż kasza zmięknie.
  4. Pod koniec gotowania rozrób śmietanę z kilkoma łyżkami zupy i przypraw do smaku czubricą zieloną. Mieszaninę wlej do zupy i zagotuj.

Ważne:

Kiszonki zawierają dużą dawkę soli, więc dosalanie zupy nie jest konieczne. Warto doprawić danie do smaku ziołami.

Przepis inspirowany książką: „Dania z kaszy”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *