pomidorowa

Zupa pomidorowa klasyczna

Chcesz przypomnieć sobie jak smakuje tradycyjna zupa pomidorowa lub porównać przepis z czymś pysznym i sprawdzonym? Zapraszam do lektury!

Składniki:

  • 3 słoiki pomidorów krojonych, zblendowanych
  • 1 marchew, obrana i starta na tarce o dużych oczkach
  • 1 pietruszka, obrana i starta na tarce o dużych oczkach
  • połowa selera, obrana i starta na tarce o dużych oczkach
  • 1 biała część pora, obrana i posiekana
  • około 1 l rosołu, zagotowany wcześniej
  • 2 łyżki śmietany 18% (można pominąć)
  • czubrica zielona

Przygotowanie:

  1. Do wrzącego rosołu dodaj rozdrobnioną włoszczyznę i zagotuj.
  2. Dodaj zblendowane pomidory, zagotuj i gotuj jeszcze 10 minut.
  3. Pod koniec gotowania wymieszaj śmietanę ze szczyptą soli, szczyptą czubricy i kilkoma łyżkami wrzącej zupy. Mieszaninę wlej do zupy, dobrze wymieszaj i zagotuj.
  4. Jeśli wolisz gładkie zupy to całość możesz zblendować.
  5. Zupę podawaj z ryżem lub drobnym makaronem.

Przepis inspirowany książką: „Zupy Siostry Marii”.