Chcesz przypomnieć sobie jak smakuje tradycyjna zupa pomidorowa lub porównać przepis z czymś pysznym i sprawdzonym? Zapraszam do lektury!
Składniki:
- 3 słoiki pomidorów krojonych, zblendowanych
- 1 marchew, obrana i starta na tarce o dużych oczkach
- 1 pietruszka, obrana i starta na tarce o dużych oczkach
- połowa selera, obrana i starta na tarce o dużych oczkach
- 1 biała część pora, obrana i posiekana
- około 1 l rosołu, zagotowany wcześniej
- 2 łyżki śmietany 18% (można pominąć)
- czubrica zielona
Przygotowanie:
- Do wrzącego rosołu dodaj rozdrobnioną włoszczyznę i zagotuj.
- Dodaj zblendowane pomidory, zagotuj i gotuj jeszcze 10 minut.
- Pod koniec gotowania wymieszaj śmietanę ze szczyptą soli, szczyptą czubricy i kilkoma łyżkami wrzącej zupy. Mieszaninę wlej do zupy, dobrze wymieszaj i zagotuj.
- Jeśli wolisz gładkie zupy to całość możesz zblendować.
- Zupę podawaj z ryżem lub drobnym makaronem.
Przepis inspirowany książką: „Zupy Siostry Marii”.