pieczone warzywa

Warzywa zapiekane z kaszą jęczmienną

Wegetariańska potrawa, czyli warzywa zapiekane z kaszą chętnie zjedzą wszyscy członkowie rodziny, dlatego wypróbuj ten przepis.

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej wiejskiej
  • ćwiartka selera, obrana i starta na tarce o dużych oczkach
  • 1 cebula, obrana i posiekana
  • 2 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki słonecznika łuskanego
  • 1 szklanka zielonego groszku mrożonego
  • czubrica zielona do smaku
  • tłuszcz do wysmarowania naczynia żaroodpornego

Przygotowanie:

  1. Kaszę ugotuj na sypko: zalej 2 szklankami wody i od gotuj około 15 minut (czas od momentu wrzenia).
  2. Ugotuj groszek, około 10 minut.
  3. Wszystkie składniki wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem.
  4. Zapiekaj około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Przepis inspirowany książką: „Sałatki Siostry Marii”.