pasztet z wątróbki

Domowy pasztet z wątróbki

Spożywanie pasztetu z wątróbki może dostarczać organizmowi wartościowego białka. Większość tłuszczu w wątrobie to tłuszcze nienasycone, które są korzystne dla zdrowia serca. Polecam domową wersję.

Składniki:

  • około 500g wątróbki drobiowej (u nas dobrze sprawdza się indycza)
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • masło klarowane
  • czubrica czerwona
  • gałka muszkatołowa

Przygotuj wcześniej:
Wątróbkę oczyść i pokrój w kostkę. Warzywa obierz. Cebulę posiekaj. Marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż wątróbkę ze wszystkich stron. Odłóż na talerz.
  2. Na tej samej patelni znowu rozgrzej masło klarowane i zeszklij warzywa.
  3. Podlej warzywa wodą i duś pod przykryciem aż zmiękną (około 5-10 minut).
  4. Warzywa razem z wątróbką zblenduj na gładką masę i przypraw do smaku czubricą czerwoną i gałką muszkatołową.
  5. Pasztet przełóż do słoika, zakręć i wstaw do lodówki.

U nas najdłużej wytrwał 5 dni, bo szybko znika.

Przepis inspirowany książką: „Tanie gotowanie, z tego co zostanie”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *