Spożywanie pasztetu z wątróbki może dostarczać organizmowi wartościowego białka. Większość tłuszczu w wątrobie to tłuszcze nienasycone, które są korzystne dla zdrowia serca. Polecam domową wersję.
Składniki:
- około 500g wątróbki drobiowej (u nas dobrze sprawdza się indycza)
- 2 cebule
- 2 marchewki
- masło klarowane
- czubrica czerwona
- gałka muszkatołowa
Przygotuj wcześniej:
Wątróbkę oczyść i pokrój w kostkę. Warzywa obierz. Cebulę posiekaj. Marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż wątróbkę ze wszystkich stron. Odłóż na talerz.
- Na tej samej patelni znowu rozgrzej masło klarowane i zeszklij warzywa.
- Podlej warzywa wodą i duś pod przykryciem aż zmiękną (około 5-10 minut).
- Warzywa razem z wątróbką zblenduj na gładką masę i przypraw do smaku czubricą czerwoną i gałką muszkatołową.
- Pasztet przełóż do słoika, zakręć i wstaw do lodówki.
U nas najdłużej wytrwał 5 dni, bo szybko znika.
Przepis inspirowany książką: „Tanie gotowanie, z tego co zostanie”.