główka kapusty

Kapusta z kiełbasą po polsku

Kapusta z kiełbasą jest stosunkowo łatwa do przygotowania i może być dostosowana do różnych preferencji smakowych i dietetycznych. Połącz swoje ulubione składniki.

Składniki:

  • mała główka kapusty, poszatkowana
  • 300g kiełbasy, pokrojona w plasterki
  • tłuszcz do smażenia
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • czubrica zielona

Przygotowanie:

  1. Kapustę przełóż do garnka, przypraw kminkiem, podlej wodą i ugotuj do miękkości (około 30-40 minut).
  2. Na patelni rozpuść masło i podsmaż mąkę. Dodaj zasmażkę do kapusty.
  3. Przypraw kapustę czubricą i sokiem z cytryny.
  4. Na patelni rozgrzej tłuszcz i podsmaż na nim kiełbasę. Dodaj ją do kapusty.
  5. Podaj z ziemniakami lub kaszą.

Przepis inspirowany książką: „Tanie gotowanie, z tego co zostanie”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *