Zupa jarzynowa jest uważana za zdrową ze względu na wiele składników odżywczych zawartych w jej składzie oraz korzyści związane z jedzeniem warzyw. Posmakuj wersji z rybą!
Składniki:
- 1,5 l rosołu
- około 500g filetów z ryb
- 8 średnich ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 por (biała część)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- pół szklanki zielonego groszku (świeży lub mrożony)
- pół szklanki śmietanki 30%
- koperek
- sok z cytryny
- przyprawa do ryb duszonych
- pieprz cytrynowy
- masło klarowane
Przygotuj wcześniej:
Jeśli masz rybę mrożoną to rozmroź ją na sicie aby odciekła z wody. Następnie pokrój w dużą kostkę i oprósz przyprawami i skrop sokiem z cytryny. Warzywa obierz. Ziemniki pokrój w kostkę. Marchew i pietruszkę pokrój w słupki lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pora pokrój w półplasterki. Cebulę posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Rosół zagotuj.
Przygotowanie:
- W dużym garnku rozgrzej trochę masła klarowanego i zeszklij na nim cebulę z czosnkiem.
- Dodaj marchew, pietruszkę i ziemniaki, zeszklij je również.
- Wlej gorący rosół, dodaj groszek i zagotuj zupę. Gotuj na małym ogniu około 10 minut aż warzywa zmiękną.
- Dodaj spienioną śmietankę, zagotuj i dodaj rybę. Gotuj zupę jeszcze 5-7 minut aż ryba się ugotuje. Pod koniec gotowania posyp koperkiem i dopraw do smaku.
Przepis inspirowany książką: „Potrawy z ryb Siostry Marii”.