Zupa jarzynowa z rybką

Składniki:

  • 1,5 l rosołu
  • około 500g filetów z ryb
  • 8 średnich ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 por  (biała część)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • pół szklanki zielonego groszku (świeży lub mrożony)
  • pół szklanki śmietanki 30%
  • koperek
  • sok z cytryny
  • przyprawa do ryb duszonych
  • pieprz cytrynowy
  • masło klarowane

Przygotuj wcześniej:
Jeśli masz rybę mrożoną to rozmroź ją na sicie aby odciekła z wody. Następnie pokrój w dużą kostkę i oprósz przyprawami i skrop sokiem z cytryny. Warzywa obierz. Ziemniki pokrój w kostkę. Marchew i pietruszkę pokrój w słupki lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pora pokrój w półplasterki. Cebulę posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Rosół zagotuj.

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku rozgrzej trochę masła klarowanego i zeszklij na nim cebulę z czosnkiem.
  2. Dodaj marchew, pietruszkę i ziemniaki, zeszklij je również.
  3. Wlej gorący rosół, dodaj groszek i zagotuj zupę. Gotuj na małym ogniu około 10 minut aż warzywa zmiękną.
  4. Dodaj spienioną śmietankę, zagotuj i dodaj rybę. Gotuj zupę jeszcze 5-7 minut aż ryba się ugotuje. Pod koniec gotowania posyp koperkiem i dopraw do smaku.

Przepis inspirowany książką: „Potrawy z ryb Siostry Marii”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *