Domowe lody truskawkowo-bananowe (lub truskawkowe)

Truskawki można jeść na wiele sposobów. Połącz je z bananem i skosztuj tych pysznych lodów domowych!

Składniki:

  • 1,5 szklanki szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 0,5 szklanki śmietanki 30%
  • 1 szklanka zmiksowanych truskawek i pół szklanki zmiksowanego banana lub 1,5 szklanki zmiksowanych truskawek
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka ksylitolu lub cukru trzcinowego (aby rozetrzeć żółtka)

Przygotowanie:

  1. Mleko skonsensowane wlej do garnka i podgrzej. Powinno być dobrze ciepłe, ale nie gorące.
  2. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
  3. Do masy żółtkowej dodaj ciepłe mleko i ubijaj.
  4. Miskę z masą mleczno-żółtkową wstaw do garnka z kąpielą wodną i ubijaj aż masa zgęstnieje.
  5. W osobnej misce ubij śmietankę.
  6. Do śmietanki dodaj zmiksowane owoce i masę mleczno-żółtkową. Miksuj do połączenia składników.
  7. Jeśli używasz maszynki do lodów, to wstaw masę do zamrażalnika na 10-15 minut. Następnie przelej do misy chłodzącej i włącz maszynkę. Mieszaj aż lody będą gęste. Nakładaj od razu albo przełóż do pojemnika i wstaw do zamrażalnika.
  8. Jeśli nie masz maszynki do lodów, to wstaw masę do zamrażalnika na około 1 godzinę i po tym czasie zmiksuj. Powtarzaj miksowanie 2-3 razy, aby lody były odpowiednio puszyste.

Przepis inspirowany książką: „Desery i dania na słodko Siostry Marii”.