Truskawki można jeść na wiele sposobów. Połącz je z bananem i skosztuj tych pysznych lodów domowych!
Składniki:
- 1,5 szklanki szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego
- 0,5 szklanki śmietanki 30%
- 1 szklanka zmiksowanych truskawek i pół szklanki zmiksowanego banana lub 1,5 szklanki zmiksowanych truskawek
- 5 żółtek
- 1 łyżka ksylitolu lub cukru trzcinowego (aby rozetrzeć żółtka)
Przygotowanie:
- Mleko skonsensowane wlej do garnka i podgrzej. Powinno być dobrze ciepłe, ale nie gorące.
- Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
- Do masy żółtkowej dodaj ciepłe mleko i ubijaj.
- Miskę z masą mleczno-żółtkową wstaw do garnka z kąpielą wodną i ubijaj aż masa zgęstnieje.
- W osobnej misce ubij śmietankę.
- Do śmietanki dodaj zmiksowane owoce i masę mleczno-żółtkową. Miksuj do połączenia składników.
- Jeśli używasz maszynki do lodów, to wstaw masę do zamrażalnika na 10-15 minut. Następnie przelej do misy chłodzącej i włącz maszynkę. Mieszaj aż lody będą gęste. Nakładaj od razu albo przełóż do pojemnika i wstaw do zamrażalnika.
- Jeśli nie masz maszynki do lodów, to wstaw masę do zamrażalnika na około 1 godzinę i po tym czasie zmiksuj. Powtarzaj miksowanie 2-3 razy, aby lody były odpowiednio puszyste.
Przepis inspirowany książką: „Desery i dania na słodko Siostry Marii”.