Ciasteczka maślane mają delikatną i kruchą teksturę, przyjemnie rozpływają się w ustach. Proste i w zdrowszej wersji, pozostaną jednym ze wspomnień kulinarnych Twojego dziecka!
Składniki (na około 60 ciasteczek):
- 500g mąki pszennej tortowej
- 200g masła, wyjmij wcześniej z lodówki, aby zmiękło
- 1 łyżka śmietany 18%
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru trzcinowego z wanilią (2%) – opcjonalnie
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na ciasto wyrób na jednolitą, gładką masę.
- Ciasto wstaw na pół godziny do lodówki.
- Wyjmij ciasto z lodówki. Porcjami wałkuj ciasto i wycinaj ciasteczka.
- Wycięte ciasteczka układaj na blasze i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200stopni. Piecz aż ciasteczka się zrumienią. Kolejne blachy będą piec się krócej.
Przepis inspirowany książką: „Wypieki Siostry Marii”.