Ciasteczka maślane bez cukru

Ciasteczka maślane mają delikatną i kruchą teksturę, przyjemnie rozpływają się w ustach. Proste i w zdrowszej wersji, pozostaną jednym ze wspomnień kulinarnych Twojego dziecka!

Składniki (na około 60 ciasteczek):

  • 500g mąki pszennej tortowej
  • 200g masła, wyjmij wcześniej z lodówki, aby zmiękło
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru trzcinowego z wanilią (2%) – opcjonalnie

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na ciasto wyrób na jednolitą, gładką masę.
  2. Ciasto wstaw na pół godziny do lodówki.
  3. Wyjmij ciasto z lodówki. Porcjami wałkuj ciasto i wycinaj ciasteczka.
  4. Wycięte ciasteczka układaj na blasze i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200stopni. Piecz aż ciasteczka się zrumienią. Kolejne blachy będą piec się krócej.

Przepis inspirowany książką: „Wypieki Siostry Marii”.