kopytka

Kopytka ziołowe

Kopytka to tradycyjne danie kuchni polskiej, które składa się głównie z ziemniaków, mąki i jajek. sprawdź jakie zioła wzbogaca ich smak.

Składniki:

  • 500g ziemniaków, ugotowanych i utłuczonych z 1 łyżką masła, mogą być z poprzedniego dnia
  • 150g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • pół łyżeczki rozmarynku

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na ciasto wyrób w misce na gładką masę i odstaw na 20-30 minut żeby odpoczęło.
  2. Ciasto stanie się elastyczne i łatwo będzie z niego formować wałeczki i odcinać kopytka.
  3. Surowe kopytka wrzucaj porcjami na lekko osolony wrzątek i gotuj aż wypłyną na powierzchnię.
  4. Podaj polane roztopionym masłem czosnkowym.

Przepis inspirowany książką: „Zioła w kuchni Siostry Marii”.