Kopytka to tradycyjne danie kuchni polskiej, które składa się głównie z ziemniaków, mąki i jajek. sprawdź jakie zioła wzbogaca ich smak.
Składniki:
- 500g ziemniaków, ugotowanych i utłuczonych z 1 łyżką masła, mogą być z poprzedniego dnia
- 150g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka natki pietruszki
- pół łyżeczki rozmarynku
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na ciasto wyrób w misce na gładką masę i odstaw na 20-30 minut żeby odpoczęło.
- Ciasto stanie się elastyczne i łatwo będzie z niego formować wałeczki i odcinać kopytka.
- Surowe kopytka wrzucaj porcjami na lekko osolony wrzątek i gotuj aż wypłyną na powierzchnię.
- Podaj polane roztopionym masłem czosnkowym.
Przepis inspirowany książką: „Zioła w kuchni Siostry Marii”.