składniki do bułek do burgerów

Domowe bułeczki do burgerów

Składniki (na 6-8 bułeczek):

Przygotuj wcześniej

Mąkę przesiej z solą, cukrem i drożdżami do dużej miski. Mleko podgrzej i rozpuść z nim masło, zostaw do ostygnięcia.

Przygotowanie:

  1. Do przesianej mąki wlej ciepłe (nie gorące) mleko z masłem. Zagnieć ciasto i wyrabiaj aż zacznie odchodzić od ręki (5-10 minut).
  2. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Wyrośnięte ciasto przełóż na blat lub stolnicę i jeszcze raz wyrób.
  4. Podziel na porcje i uformuj bułeczki.
  5. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na pół godziny do wyrośnięcia. Przykryj ściereczką, żeby miały ciepło.
  6. Wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym żółtkiem i posyp sezamem.
  7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C aż się zrumienią.

Przepis inspirowany książką: „Pieczywa Siostry Marii”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *