Domowe bułeczki mają swoje zalety, ponieważ możesz dostosować skład i smak do swoich upodobań. Możesz użyć wysokiej jakości składników, kontrolować ilość soli itd.
Składniki (na 6-8 bułeczek):
- 2,5 szklanki mąki pszennej (chlebowa lub sitkowa),
- 1 łyżeczka soli himalajskiej,
- 1 łyżeczka cukru dla drożdży,
- 2 łyżeczki suszonych drożdży piekarskich,
- 1 szklanka mleka,
- 4 łyżki masła,
- 1 żółtko do posmarowania,
- sezam do posypania.
Przygotuj wcześniej
Mąkę przesiej z solą, cukrem i drożdżami do dużej miski. Mleko podgrzej i rozpuść z nim masło, zostaw do ostygnięcia.
Przygotowanie:
- Do przesianej mąki wlej ciepłe (nie gorące) mleko z masłem. Zagnieć ciasto i wyrabiaj aż zacznie odchodzić od ręki (5-10 minut).
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto przełóż na blat lub stolnicę i jeszcze raz wyrób.
- Podziel na porcje i uformuj bułeczki.
- Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na pół godziny do wyrośnięcia. Przykryj ściereczką, żeby miały ciepło.
- Wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym żółtkiem i posyp sezamem.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C aż się zrumienią.
Przepis inspirowany książką: „Pieczywa Siostry Marii”.