Zupa krem z dyni to pyszne danie, szczególnie popularne w sezonie jesienno-zimowym. Oto przepis sprawdzony w naszej kuchni!
Składniki do zupy z dyni
- 500g miąższu dyni,
- 1,5 l rosołu,
- 2 cebule,
- 400g ziemniaków,
- 1 słoik pomidorów,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- 2 łyżki pestek dyni NaSypko.pl,
- 2 łyżki śmietany 18% (można pominąć),
- czubrica czerwona NaSypko.pl,
- czubrica zielona NaSypko.pl.
Przygotuj sobie wcześniej
Warzywa obierz. Dynię i ziemniaki pokrój w średnią kostkę. Cebule posiekaj w drobną kostkę. Rosół zagotuj.
Jak przygotować krem z dyni?
- W garnku rozgrzej masło klarowane i zeszklij na nim cebulę.
- Dodaj dynię i ziemniaki i podsmaż ze wszystkich stron.
- Dodaj pomidory i zagotuj.
- Wlej gorący rosół, zagotuj i gotuj na wolnym ogniu aż warzywa zmiękną (20 minut).
- Zupę dopraw do smaku czubricami, zdejmij z ognia i zblenduj.
- Na suchej patelni upraż pestki dyni.
- Zupę podaj udekorowaną kleksem śmietany i pestkami dyni.
Wersja dla niemowląt
Można pominąć śmietanę i pestki dyni. Można też nieuprażona pestki dyni zmielić w młynku i wymieszać z porcją zupy.
Przepis inspirowany książką: „Zupy Siostry Marii”.