Domowe hamburgery mają swoje zalety, ponieważ możesz kontrolować jakość składników i dostosować smak do swoich upodobań. Możesz wybrać świeże i wysokiej jakości mięso mielone oraz dodatki, które lubisz.
Składniki:
- 500 g mięsa z indyka (może być pierś),
- 1 cebula dymka (szczypiorek),
- 1 łyżeczka estragonu,
- 1 łyżeczka natki pietruszki,
- 1 mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- 1 jajko,
- 50 g żółtego sera lub mozarelli,
- przyprawa do indyka NaSypko.pl,
- olej lub oliwa do smażenia.
Przygotuj wcześniej:
Mięso zmiel w maszynce na średnich lub dużych oczkach do dużej miski. Cebulę obierz i posiekaj. Jeśli używasz świeżej zieleniny to posiekaj. Ser zetrzyj na tarce do drobnych oczkach lub zmiel w malakserze.
Gotowanie:
- Do mięsa dodaj: posiekaną zieleninę, cebulę, koncentrat pomidorowy, jajko, ser, przyprawy.
- Wyrób masę mięsną na gładko. Zwilż dłonie w zimnej wodzie i formuj kotleciki.
- Gotowe kotlety upiecz na grillu lub w piekarniku z funkcją grilla lub na patelni grillowej.
- Podaj w bułeczkach do hamburgerów z sałatą i ulubionymi warzywami.
Można szybciej:
Możesz kupić gotowe mięso mielone z indyka.
Dla niemowląt:
Mięso z indyka jest bardzo smaczne i bogate w składniki odżywcze, a na pewno bezpieczniejsze niż mięso z kurczaka. Jeśli w diecie dziecka nie ma jeszcze wprowadzonych produktów mlecznych to w porcji dla dziecka można pominąć ser.
Przepis inspirowany książką: „Ewa gotuje”.