Domowe hamburgery z indyka

Domowe hamburgery mają swoje zalety, ponieważ możesz kontrolować jakość składników i dostosować smak do swoich upodobań. Możesz wybrać świeże i wysokiej jakości mięso mielone oraz dodatki, które lubisz.

Składniki:

Przygotuj wcześniej:
Mięso zmiel w maszynce na średnich lub dużych oczkach do dużej miski. Cebulę obierz i posiekaj. Jeśli używasz świeżej zieleniny to posiekaj. Ser zetrzyj na tarce do drobnych oczkach lub zmiel w malakserze.

Gotowanie:

  1. Do mięsa dodaj: posiekaną zieleninę, cebulę, koncentrat pomidorowy, jajko, ser, przyprawy.
  2. Wyrób masę mięsną na gładko. Zwilż dłonie w zimnej wodzie i formuj kotleciki.
  3. Gotowe kotlety upiecz na grillu lub w piekarniku z funkcją grilla lub na patelni grillowej.
  4. Podaj w bułeczkach do hamburgerów z sałatą i ulubionymi warzywami.

Można szybciej:
Możesz kupić gotowe mięso mielone z indyka.

Dla niemowląt:
Mięso z indyka jest bardzo smaczne i bogate w składniki odżywcze, a na pewno bezpieczniejsze niż mięso z kurczaka. Jeśli w diecie dziecka nie ma jeszcze wprowadzonych produktów mlecznych to w porcji dla dziecka można pominąć ser.

Przepis inspirowany książką: „Ewa gotuje”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *