Zupa ogórkowa tradycyjna

Składniki:

  • 1 l rosołu, zagotuj wcześniej
  • 5-6 ogórków kiszonych, starte na tarce o dużych oczkach
  • 1 szklanka wody z kiszonych ogórków
  • 2 marchewki, obrane i starte na tarce o dużych oczkach
  • 1 pietruszka, obrana i starta na tarce o dużych oczkach
  • połowa selera, obrana i starta na tarce o dużych oczkach
  • 1 cebula, obrana i posiekana
  • 1 biała część pora, obrana i posiekana
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • liść laurowy
  • nać lubczyku
  • koperek
  • czubrica zielona

Przygotowanie:

  1. Do wrzącego rosołu dodaj warzywa bez ogórków, liść laurowy i natkę lubczyku. Gotuj całość około 10 minut.
  2. Dodaj ogórki, wodę spod ogórków i zagotuj całość. Gotuj około 10 minut.
  3. Śmietanę wymieszaj z koperkiem, czubricą zieloną i kilkoma łyżkami wrzącej zupy. Mieszaninę wlej do garnka, wymieszaj i zagotuj.
  4. Zupę podawaj z ryżem, ziemniakami lub makaronem.

Przepis inspirowany książką: „Ewa Gotuje”