łagodne chilli con carne

Chilli con carne, też w wersji dla maluszka, nieco łagodniejsze

Gotowanie dla całej rodziny jest łatwiejsze, gdy wybiera się potrawy, które można dosmaczyć dla dorosłego i dla dziecka. Jedną z nich jest chili con Carne, na które przepis znajdziesz w dalszej części wpisu. Zapraszam!

Składniki do podstawowej wersji chilli con carne

  • 1/2 szklanki fasoli czerwonej,
  • 1/2 szklanki fasoli białej,
  • 500g mięsa wieprzowego lub wołowego z łopatki lub innego na mielone,
  • 100g koncentratu pomidorowego,
  • 2 cebule czerwone,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 łyżeczki przyprawy do chilli con carne,
  • olej do smażenia (1 łyżka).

Przygotuj wcześniej

Cebule i czosnek obierz. Cebule posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Mięso zmiel w maszynce na średnich oczkach. Fasole namocz na noc, po namoczeniu odcedź, przepłucz i ugotuj w świeżej wodzie (około 1 godziny). Koncentrat pomidorowy rozcieńcz w pół szklanki wody.

Gotowanie chilli con carne

  1. Na dużej patelni rozgrzej olej i zeszklij na min cebulę z czosnkiem.
  2. Dodaj przyprawę do chilli i podsmaż.
  3. Dodaj mięso mielone i smaż aż zmieni kolor z różowego na szarawy (około 10 minut).
  4. Dodaj rozcieńczony koncentrat i ugotowaną fasolę. Podduś jeszcze chwilę.
  5. Podaj z pieczywem i ulubioną sałatką.

Można szybciej:
Możesz użyć fasoli z puszki, wtedy użyj po pół puszki czerwonej i białej. Mięso możesz kupić gotowe mielone.

Wersja dla niemowląt

Przyprawa do chilli con carne jest dość ostra, więc zamiast niej możesz użyć przyprawy do mięsa mielonego lub czubricy czerwonej. Jeśli boisz się zadławienia całą fasolą, to w porcji dla dziecka rozgnieć ją widelcem. Mięso jest bogate w żelazo, a w formie sosu pomidorowego jest chętniej jedzone przez bardziej wybredne dzieci. Dodatkowo fasola jest bogatym źródłem białka, potrzebnego rozwijającemu się organizmowi.

Przepis inspirowany książką: „Pyszne dania ze strączkami”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *