łagodne chilli con carne

Chilli con Carne w wersji dla maluszka, nieco łagodniejsze

Składniki:

  • 1/2 szklanki fasoli czerwonej
  • 1/2 szklanki fasoli białej
  • 500g mięsa wieprzowego lub wołowego z łopatki lub innego na mielone
  • 100g koncentratu pomidorowego
  • 2 cebule czerwone
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżeczki przyprawy do chilli con carne (jeszcze w fazie testów)
  • olej do smażenia (1 łyżka)

Przygotuj wcześniej:
Cebule i czosnek obierz. Cebule posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Mięso zmiel w maszynce na średnich oczkach. Fasole namocz na noc, po namoczeniu odcedź, przepłucz i ugotuj w świeżej wodzie (około 1 godziny). Koncentrat pomidorowy rozcieńcz w pół szklanki wody.

Gotowanie:

  1. Na dużej patelni rozgrzej olej i zeszklij na min cebulę z czosnkiem.
  2. Dodaj przyprawę do chilli i podsmaż.
  3. Dodaj mięso mielone i smaż aż zmieni kolor z różowego na szarawy (około 10 minut).
  4. Dodaj rozcieńczony koncentrat i ugotowaną fasolę. Podduś jeszcze chwilę.
  5. Podaj z pieczywem i ulubioną sałatką.

Można szybciej:
Możesz użyć fasoli z puszki, wtedy użyj po pół puszki czerwonej i białej. Mięso możesz kupić gotowe mielone.

Dla niemowląt:
Przyprawa do chilli con carne jest dość ostra, więc zamiast niej możesz użyć przyprawy do mięsa mielonego lub czubricy czerwonej. Jeśli boisz się zadławienia całą fasolą, to w porcji dla dziecka rozgnieć ją widelcem. Mięso jest bogate w żelazo, a w formie sosu pomidorowego jest chętniej jedzone przez bardziej wybredne dzieci. Dodatkowo fasola jest bogatym źródłem białka, potrzebnego rozwijającemu się organizmowi.

Przepis inspirowany książką: „Pyszne dania ze strączkami”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *