Placuszki cukiniowe są często uważane za zdrową alternatywę dla tradycyjnych placków, ponieważ mają niższą zawartość tłuszczu i kalorii. Są bogate w błonnik i składniki odżywcze. Przekonaj się do połączenia z kaszą!
Składniki:
- 1 szklanka kaszy gryczanej białej, ugotuj w 2 szklakach wody
- 1 cebula, obrana i posiekana
- natka pietruszki, posiekana
- 2 jajka
- 1 cukinia, obrana i starta na tarce o dużych oczkach
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 ząbki czosnku, brane i przeciśnięte przez praskę
- około 4 łyżki mąki pszennej
- szczypta sody oczyszczonej
- czubrica zielona
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszaj. Jeśli ciasto jest za gęste to dodaj więcej śmietany, a jeśli za luźne to więcej mąki.
- Na patelni do naleśników rozgrzej trochę tłuszczu i nakładaj porcjami placuszki.
- Smaż placuszki z obu stron na rumiano.
- Podawaj z jogurtem naturalnym, sosem czosnkowym lub keczupem.
Przepis inspirowany książką: „Kuchnia Polska według Karola Okrasy”.