Placuszki z kaszy gryczanej i cukinii

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej białej, ugotuj w 2 szklakach wody
  • 1 cebula, obrana i posiekana
  • natka pietruszki, posiekana
  • 2 jajka
  • 1 cukinia, obrana i starta na tarce o dużych oczkach
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 ząbki czosnku, brane i przeciśnięte przez praskę
  • około 4 łyżki mąki pszennej
  • szczypta sody oczyszczonej
  • czubrica zielona
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszaj. Jeśli ciasto jest za gęste to dodaj więcej śmietany, a jeśli za luźne to więcej mąki.
  2. Na patelni do naleśników rozgrzej trochę tłuszczu i nakładaj porcjami placuszki.
  3. Smaż placuszki z obu stron na rumiano.
  4. Podawaj z jogurtem naturalnym, sosem czosnkowym lub keczupem.

Przepis inspirowany książką: „Kuchnia Polska według Karola Okrasy”.