Gulasz jarzynowy to smaczne i sycące danie, które przygotowuje się z różnych warzyw. Ten przepis jest jedną z wielu wersji, możesz dostosować go do swoich preferencji i eksperymentować z różnymi warzywami oraz przyprawami. Smacznego!
Składniki:
- 100g fasolki szparagowej, pokrojonej na kawałki około 3 cm
- 1 cebula, obrana i posiekana
- pół słoika pomidorów krojonych
- 100g różyczek kalafiora
- 1 kalarepka, obrana i pokrojona w kostkę
- 2 marchewki, obrana i pokrojona w kostkę
- 1 pietruszka, obrana i pokrojona w kostkę
- 100g zielonego groszku
- 100g fasoli białej, namocz dzień wcześniej i ugotuj
- 0,5 l rosołu, zagotuj wcześniej
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- natka pietruszki
- czubrica zielona
- oliwa pomace
Przygotowanie:
- W dużym garnku rozgrzej trochę oliwy i zeszklij na niej cebulę.
- Dodaj marchew, pietruszkę, kalarepkę i podsmaż.
- Dodaj fasolkę, kalafior, groszek, fasolę i pomidory i podsmaż.
- Dodaj rosół i ugotuj wszystkie warzywa do miękkości.
- Pod koniec gotowania wymieszaj skrobię z pół szklanki wody, przyprawami i solą.
- Mieszaninę dodaj do warzyw. Całość dobrze wymieszaj i zagotuj. Dopraw do smaku.
Przepis inspirowany książką: „113 dań Siostry Anastazji. Potrawy jarskie i ryby”.