Gulasz jarzynowy

Składniki:

  • 100g fasolki szparagowej, pokrojonej na kawałki około 3 cm
  • 1 cebula, obrana i posiekana
  • pół słoika pomidorów krojonych
  • 100g różyczek kalafiora
  • 1 kalarepka, obrana i pokrojona w kostkę
  • 2 marchewki, obrana i pokrojona w kostkę
  • 1 pietruszka, obrana i pokrojona w kostkę
  • 100g zielonego groszku
  • 100g fasoli białej, namocz dzień wcześniej i ugotuj
  • 0,5 l rosołu, zagotuj wcześniej
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • natka pietruszki
  • czubrica zielona
  • oliwa pomace

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku rozgrzej trochę oliwy i zeszklij na niej cebulę.
  2. Dodaj marchew, pietruszkę, kalarepkę i podsmaż.
  3. Dodaj fasolkę, kalafior, groszek, fasolę i pomidory i podsmaż.
  4. Dodaj rosół i ugotuj wszystkie warzywa do miękkości.
  5. Pod koniec gotowania wymieszaj skrobię z pół szklanki wody, przyprawami i solą.
  6. Mieszaninę dodaj do warzyw. Całość dobrze wymieszaj i zagotuj. Dopraw do smaku.

Przepis inspirowany książką: „113 dań Siostry Anastazji. Potrawy jarskie i ryby”.