Zakwas buraczany ma wiele zalet zdrowotnych, jako składnik barszczu podnosi jego walory smakowe i dobroczynny wpływ na organizm. Sprawdź naszą propozycję!
Składniki:
- 500 g buraków, obranych i startych na tarce o dużych oczkach
- 1 l rosołu, zagotuj wcześniej
- 500 ml zakwasu buraczanego
- 2 suszone grzyby (można pominąć)
- miód do smaku
- ocet jabłkowy lub wiśniowy do smaku
- pieprz czarny
- czubrica zielona
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
- W dużym garnku rozgrzej trochę tłuszczu i podsmaż starte buraczki.
- Dodaj gorący rosół i grzybki. Zagotuj całość i gotuj około 10 minut.
- Dodaj zakwas buraczany i pieprz. Zagotuj i gotuj jeszcze 10 minut.
- Dopraw do smaku solą, miodem i octem jeśli trzeba.
- Barszcz podawaj z uszkami lub małymi pierożkami.
Przepis inspirowany książką: „Kuchnia Polska według Karola Okrasy”.