barszcz

Barszcz czerwony na zakwasie

Zakwas buraczany ma wiele zalet zdrowotnych, jako składnik barszczu podnosi jego walory smakowe i dobroczynny wpływ na organizm. Sprawdź naszą propozycję!

Składniki:

  • 500 g buraków, obranych i startych na tarce o dużych oczkach
  • 1 l rosołu, zagotuj wcześniej
  • 500 ml zakwasu buraczanego
  • 2 suszone grzyby (można pominąć)
  • miód do smaku
  • ocet jabłkowy lub wiśniowy do smaku
  • pieprz czarny
  • czubrica zielona
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku rozgrzej trochę tłuszczu i podsmaż starte buraczki.
  2. Dodaj gorący rosół i grzybki. Zagotuj całość i gotuj około 10 minut.
  3. Dodaj zakwas buraczany i pieprz. Zagotuj i gotuj jeszcze 10 minut.
  4. Dopraw do smaku solą, miodem i octem jeśli trzeba.
  5. Barszcz podawaj z uszkami lub małymi pierożkami.

Przepis inspirowany książką: „Kuchnia Polska według Karola Okrasy”.