Zupa ogórkowa może być włączona do diety jako smaczne i zdrowe danie. Tradycyjna wersja z pewnością przypomni Ci smaki dzieciństwa, to do dzieła!
Składniki:
- 1 l rosołu, zagotuj wcześniej
- 5-6 ogórków kiszonych, starte na tarce o dużych oczkach
- 1 szklanka wody z kiszonych ogórków
- 2 marchewki, obrane i starte na tarce o dużych oczkach
- 1 pietruszka, obrana i starta na tarce o dużych oczkach
- połowa selera, obrana i starta na tarce o dużych oczkach
- 1 cebula, obrana i posiekana
- 1 biała część pora, obrana i posiekana
- 3 łyżki śmietany 18%
- liść laurowy
- nać lubczyku
- koperek
- czubrica zielona
Przygotowanie:
- Do wrzącego rosołu dodaj warzywa bez ogórków, liść laurowy i natkę lubczyku. Gotuj całość około 10 minut.
- Dodaj ogórki, wodę spod ogórków i zagotuj całość. Gotuj około 10 minut.
- Śmietanę wymieszaj z koperkiem, czubricą zieloną i kilkoma łyżkami wrzącej zupy. Mieszaninę wlej do garnka, wymieszaj i zagotuj.
- Zupę podawaj z ryżem, ziemniakami lub makaronem.
Przepis inspirowany książką: „Ewa Gotuje”