Cukinia jest doskonałym składnikiem do przygotowania zupy, ma delikatny smak, który dobrze przyjmuje różne przyprawy i dodatki. Możesz eksperymentować i dostosowywać jej wykorzystanie w zależności od swoich upodobań kulinarnych. Sprawdź nasz przepis!
Składniki:
- 1 l rosołu lub wody, zagotuj wcześniej
- 1 kg miąższu z cukinii (jeśli cukinie były małe to mogą być z pestkami), pokrojonego w kostkę
- 2 cebule, obrane i posiekane
- 2 marchewki, obrane i starte na tarce o dużych oczkach
- 5 ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
- 3 łyżki śmietany 18%
- czubrica zielona
- czubrica czerwona
- masło klarowane
Przygotowanie:
- W dużym garnku rozgrzej trochę masła klarowanego i zeszklij na nim cebulę.
- Dodaj ziemniaki, marchew i cukinię. Podsmaż wszystko.
- Dodaj gorący rosół, zagotuj całość i gotuj aż warzywa będą miękkie, około 15-20 minut.
- Pod koniec gotowania wymieszaj śmietanę razem z solą, czubricą i kilkoma łyżkami wrzącej zupy. Mieszaninę dodaj do garnka i zagotuj całość. Dopraw do smaku.
- Zupę można zblendować.
- Podaj z makaronem lub grzankami.
Przepis inspirowany książką: „113 dań Siostry Anastazji. Potrawy jarskie i ryby”.