Zupa z cukinii

Składniki:

  • 1 l rosołu lub wody, zagotuj wcześniej
  • 1 kg miąższu z cukinii (jeśli cukinie były małe to mogą być z pestkami), pokrojonego w kostkę
  • 2 cebule, obrane i posiekane
  • 2 marchewki, obrane i starte na tarce o dużych oczkach
  • 5 ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • czubrica zielona
  • czubrica czerwona
  • masło klarowane

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku rozgrzej trochę masła klarowanego i zeszklij na nim cebulę.
  2. Dodaj ziemniaki, marchew i cukinię. Podsmaż wszystko.
  3. Dodaj gorący rosół, zagotuj całość i gotuj aż warzywa będą miękkie, około 15-20 minut.
  4. Pod koniec gotowania wymieszaj śmietanę razem z solą, czubricą i kilkoma łyżkami wrzącej zupy. Mieszaninę dodaj do garnka i zagotuj całość. Dopraw do smaku.
  5. Zupę można zblendować.
  6. Podaj z makaronem lub grzankami.

Przepis inspirowany książką: „113 dań Siostry Anastazji. Potrawy jarskie i ryby”.