Kapusta dostarcza wiele ważnych składników odżywczych, takich jak witamina C, witamina K, witamina B6, foliany, potas, magnez i żelazo. To super składnik dla zdrowia! Sprawdź go w naszym kapuśniaku!
Składniki:
- 1,5 l rosołu lub wody
- 500g białek kapusty, posiekanej
- 2 cebule, obrane i posiekane
- 100g wędzonego boczku bez skóry lub kiełbasy, pokrojone w kostkę
- 5 ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
- liść laurowy
- 2 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte przez praskę
- czubrica czerwona
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
- Do mniejszego garnka przełóż kapustę i zalej ją około 0,5 l rosołu, dodaj liść laurowy i ugotuj.
- W tym czasie w dużym garnku rozgrzej trochę tłuszczu i dodaj wędzonkę i wytop z niej tłuszcz, powinna być chrupiąca.
- Do wędzonki dodaj cebulę z czosnkiem i zeszklij.
- Dodaj ziemniaki i podsmaż ze wszystkich stron, ale nie przypal.
- Dodaj resztę rosołu i zagotuj.
- Jeśli kapusta jest już prawie miękka to dodaj ją do garnka z ziemniakami i ugotuj całość, aż warzywa będą miękkie. Dopraw do smaku czubricą czerwoną.
Przepis inspirowany książką: „Zupy Siostry Marii”.