Zupa ziemniaczana jest często spożywana jako główny element obiadu i to zdecydowanie nasza propozycja na posiłek w środku dnia. Zobacz, jak ją przygotować!
Składniki:
- 1,5 l rosołu
- 200g mięsa, może być wołowe lub wieprzowe lub indycze, niezbyt tłuste, pokrojone w kostkę
- 5-6 ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
- 100g fasoli białej, namoczonej dzień wcześniej i ugotowana na miękko (około 1 godziny)
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
- 1 papryka czerwona, oczyszczona z gniazda nasiennego i pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte przez praskę
- 1 cebula, obrana i posiekana
- przyprawa węgierska
- papryka słodka wędzona
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
- W dużym garnku rozgrzej trochę tłuszczu i zeszklij na nim cebulę z czosnkiem.
- Dodaj mięso i przyprawę węgierską. Podsmaż ze wszystkich stron.
- Dodaj paprykę i podsmaż.
- Wlej rosół, zagotuj całość i gotuj aż mięso będzie miękkie.
- Dodaj ziemniaki i fasolę. Zagotuj.
- Dodaj koncentrat pomidorowy, zagotuj i gotuj całość aż ziemniaki będą miękkie.
- Dopraw do smaku przyprawą węgierską i papryką.
Przepis inspirowany książką: „Potrawy z ziemniaków Siostry Marii”.