ziemniaczana mięso

Zupa ziemniaczana z mięsem

Zupa ziemniaczana jest często spożywana jako główny element obiadu i to zdecydowanie nasza propozycja na posiłek w środku dnia. Zobacz, jak ją przygotować!

Składniki:

  • 1,5 l rosołu
  • 200g mięsa, może być wołowe lub wieprzowe lub indycze, niezbyt tłuste, pokrojone w kostkę
  • 5-6 ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 100g fasoli białej, namoczonej dzień wcześniej i ugotowana na miękko (około 1 godziny)
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 1 papryka czerwona, oczyszczona z gniazda nasiennego i pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte przez praskę
  • 1 cebula, obrana i posiekana
  • przyprawa węgierska
  • papryka słodka wędzona
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku rozgrzej trochę tłuszczu i zeszklij na nim cebulę z czosnkiem.
  2. Dodaj mięso i przyprawę węgierską. Podsmaż ze wszystkich stron.
  3. Dodaj paprykę i podsmaż.
  4. Wlej rosół, zagotuj całość i gotuj aż mięso będzie miękkie.
  5. Dodaj ziemniaki i fasolę. Zagotuj.
  6. Dodaj koncentrat pomidorowy, zagotuj i gotuj całość aż ziemniaki będą miękkie.
  7. Dopraw do smaku przyprawą węgierską i papryką.

Przepis inspirowany książką: „Potrawy z ziemniaków Siostry Marii”.