Nuty smakowe bazylii są intensywne i przyjemne dla podniebienia. Dzięki temu podkręci smak pieczarek i świetnie zrównoważy ciasto naleśnikowe. Polecam!
Składniki:
- 200g pieczarek, pokrojonych w cienkie plasterki
- bazylia, świeża lub suszona
- 1 cebula, posiekana
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- mozarella, drobno posiekana lub starta na tarce o dużych oczkach
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzej tłuszcz i zeszklij na nim cebulę z czosnkiem.
- Dodaj pieczarki i podsmaż aż zmiękną, dodaj bazylię. Jeśli puszczą dużo soku, to trzeba go odparować. Odstaw do ostygnięcia.
- Do podsmażonych pieczarek dodaj mozarellę i wymieszaj.
Taki farsz można wykorzystać do naleśników lub do pierogów, a nawet do gołąbków.
Przepis inspirowany książką: „Zioła w kuchni Siostry Marii”.