Tradycyjnie łazanki podaje się z dodatkiem skwarków bocznych lub podsmażanej cebuli na wierzchu. Możesz również posypać je startym serem lub skropić śmietaną przed podaniem. Smacznego!
Składniki:
- 200-300g makaronu, może być na łazanki a może być innego kształtu
- mała główka młodej kapusty, poszatkowana
- 2 liście laurowe
- 1 cebula, posiekana
- czubrica zielona
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu i odcedź.
- Do garnka przełóż kapustę i liście laurowe, podlej niewielką ilością wody, aby nie przykrywała kapusty. Zagotuj i gotuj około 15-30 minut, aż będzie miękka. Odcedź.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz i zeszklij cebulę.
- Dodaj ugotowaną kapustę i przypraw do smaku, podsmaż całość.
- Dodaj makaron i wymieszaj dokładnie. Można jeszcze chwilę podsmażyć.
Przepis inspirowany książką: „Przepisy Siostry Marii”.