kapusta z makaronem

Łazanki z młodą kapustą

Tradycyjnie łazanki podaje się z dodatkiem skwarków bocznych lub podsmażanej cebuli na wierzchu. Możesz również posypać je startym serem lub skropić śmietaną przed podaniem. Smacznego!

Składniki:

  • 200-300g makaronu, może być na łazanki a może być innego kształtu
  • mała główka młodej kapusty, poszatkowana
  • 2 liście laurowe
  • 1 cebula, posiekana
  • czubrica zielona
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu i odcedź.
  2. Do garnka przełóż kapustę i liście laurowe, podlej niewielką ilością wody, aby nie przykrywała kapusty. Zagotuj i gotuj około 15-30 minut, aż będzie miękka. Odcedź.
  3. Na patelni rozgrzej tłuszcz i zeszklij cebulę.
  4. Dodaj ugotowaną kapustę i przypraw do smaku, podsmaż całość.
  5. Dodaj makaron i wymieszaj dokładnie. Można jeszcze chwilę podsmażyć.

Przepis inspirowany książką: „Przepisy Siostry Marii”.