Duszenie jest wartościowym sposobem przyrządzania potrawy. Duszony ryż z warzywami jest zdrowym, smacznym i łatwym w przygotowaniu daniem. Dostarcza wartości odżywczych, błonnika i różnorodności smaków. Smacznego!
Składniki:
- 150g ryżu brązowego długoziarnistego
- 1 marchewka, obrana i starta na tarce o dużych oczkach
- 1 pietruszka, obrana i starta na tarce o dużych oczkach
- zielona cześć pora, pokrojona w talarki
- 1 cebula, obrana i posiekana
- 100g młodej kapusty, posiekanej
- czubrica zielona
- czubrica czerwona
- 1 łyżeczka kurkumy
- masło klarowane
Przygotowanie:
- W garnku rozgrzej trochę masła i zeszklij na nim cebulę.
- Dodaj marchewkę z pietruszką i podsmaż.
- Dodaj ryż i podsmaż, aż będzie szklisty.
- Wlej około 2 szklanki wody i zagotuj.
- Dodaj pora z kapustą i zagotuj. Gotuj aż ryż wchłonie wodę i będzie miękki.
- Do kurkumę i dopraw do smaku czubricami.
- Jeśli danie jest zbyt wodniste to gotuj bez przykrycia aż woda odparuje do odpowiedniej konsystencji.
Przepis inspirowany książką: „113 dań Siostry Anastazji. Potrawy jarskie i ryby”.