Jeśli nie masz gwiazdnicy i podagrycznika, to wiosenna zupa zasmakuje Ci także na bazie szpinaku. Życzymy miłej zielonej przygody w kuchni i przy stole.
Składniki:
- po 100g młodych liści podagrycznika i gwiazdnicy lub 200g szpinaku i kilka gałązek pietruszki – posiekane
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte przez praskę
- 1,5 l rosołu lub wody, zagotuj
- 3-4 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
- masło klarowane
- 1-2 łyżki śmietany 18%
- czubrica czerwona
Przygotowanie:
- W dużym garnku rozgrzej trochę masła klarowanego i zeszklij cebulę z czosnkiem.
- Dodaj posiekane liście i przesmaż.
- Wlej gorący rosół i zagotuj.
- Do wrzącej zupy dodaj ziemniaki i gotuj całość aż zmiękną.
- W kubku wymieszaj śmietanę ze szczyptą czubricy i kilkoma łyżkami zupy. Wlej mieszaninę do garnka pod koniec gotowania i doprowadź do wrzenia.
Przepis inspirowany książką: „Dzika Kuchnia” Łukasza Łuczaja