zioła do zupy

Wiosenna zupa z młodą gwiazdnicą i podagrycznikiem

Jeśli nie masz gwiazdnicy i podagrycznika, to wiosenna zupa zasmakuje Ci także na bazie szpinaku. Życzymy miłej zielonej przygody w kuchni i przy stole.

Składniki:

  • po 100g młodych liści podagrycznika i gwiazdnicy lub 200g szpinaku i kilka gałązek pietruszki – posiekane
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte przez praskę
  • 1,5 l rosołu lub wody, zagotuj
  • 3-4 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • masło klarowane
  • 1-2 łyżki śmietany 18%
  • czubrica czerwona

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku rozgrzej trochę masła klarowanego i zeszklij cebulę z czosnkiem.
  2. Dodaj posiekane liście i przesmaż.
  3. Wlej gorący rosół i zagotuj.
  4. Do wrzącej zupy dodaj ziemniaki i gotuj całość aż zmiękną.
  5. W kubku wymieszaj śmietanę ze szczyptą czubricy i kilkoma łyżkami zupy. Wlej mieszaninę do garnka pod koniec gotowania i doprowadź do wrzenia.

Przepis inspirowany książką: „Dzika Kuchnia” Łukasza Łuczaja