Smakuje nie tylko w górach i na lokalnym stole. Możesz przygotować ją w swoim domu bez względu na to, gdzie mieszkasz. Kwaśnica w zdrowej wersji według naszego przepisu poleca się na stół.
Składniki:
- 1,5 l rosołu lub wody, zagotuj
- 250g kiszonej (nie kwaszonej) kapusty, posiekaj
- 100g wędzonego boczku bez skóry, pokrój w kostkę
- 4-5 ziemniaków, obierz i pokrój w kostkę
- 1 cebula, obierz i posiekaj
- 2 ząbki czosnku, obierz i przeciśnij przez praskę
- kminek mielony
- czubrica czerwona
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
- Do mniejszego garnka przełóż kapustę, dodaj kminek do smaku i wlej około pół litra rosołu. Zagotuj i gotuj około 20-30 minut, aż kapusta będzie miękka.
- W dużym garnku wytop boczek (jeśli jest chudy to dodaj tłuszczu) i zrumień.
- Dodaj do boczku cebulę z czosnkiem i zeszklij.
- Dodaj ziemniaki i podsmaż.
- Do ziemniaków wlej pozostały rosół, zagotuj i gotuj aż ziemniaki będą miękkie, około 10-15 minut.
- Do ugotowanych ziemniaków dodaj kapustę razem z wodą, w której się gotowała. Zagotuj całość i dopraw do smaku czubricą.
Podawaj z pieczywem.
Przepis inspirowany książką: „Zupy Siostry Marii”.