kwaśnica

Kwaśnica pyszna i aromatyczna w domowym zaciszu

Smakuje nie tylko w górach i na lokalnym stole. Możesz przygotować ją w swoim domu bez względu na to, gdzie mieszkasz. Kwaśnica w zdrowej wersji według naszego przepisu poleca się na stół.

Składniki:

  • 1,5 l rosołu lub wody, zagotuj
  • 250g kiszonej (nie kwaszonej) kapusty, posiekaj
  • 100g wędzonego boczku bez skóry, pokrój w kostkę
  • 4-5 ziemniaków, obierz i pokrój w kostkę
  • 1 cebula, obierz i posiekaj
  • 2 ząbki czosnku, obierz i przeciśnij przez praskę
  • kminek mielony
  • czubrica czerwona
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

  1. Do mniejszego garnka przełóż kapustę, dodaj kminek do smaku i wlej około pół litra rosołu. Zagotuj i gotuj około 20-30 minut, aż kapusta będzie miękka.
  2. W dużym garnku wytop boczek (jeśli jest chudy to dodaj tłuszczu) i zrumień.
  3. Dodaj do boczku cebulę z czosnkiem i zeszklij.
  4. Dodaj ziemniaki i podsmaż.
  5. Do ziemniaków wlej pozostały rosół, zagotuj i gotuj aż ziemniaki będą miękkie, około 10-15 minut.
  6. Do ugotowanych ziemniaków dodaj kapustę razem z wodą, w której się gotowała. Zagotuj całość i dopraw do smaku czubricą.

Podawaj z pieczywem.

Przepis inspirowany książką: „Zupy Siostry Marii”.