spód do pizzy

Ziemniaczany spód do pizzy

Ziemniaczany spód do pizzy to alternatywna wersja tradycyjnego ciasta na pizzę. Jest to doskonała opcja dla osób unikających glutenu i poszukujących ciekawych wariacji smakowych. Oto przepis na ziemniaczany spód do pizzy:

Składniki:

  • około 700-800g ziemniaków, ugotowanych, mogą być z poprzedniego dnia
  • 1 jajko
  • 50g żółtego sera, startego na tarce o drobnych oczkach
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • gałka muszkatołowa, szczypta starta na tarce
  • przyprawa do ziemniaków

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na ciasto wyrabiaj razem na gładką masę.
  2. Formę do pizzy wysmarowaną tłuszczem wyłóż ciastem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut. Po tym czasie wyjmij.
  3. Wyłóż dodatki na pizzę i zapiekaj kolejne 10-15 minut.

Przepis inspirowany książką: „101 pomysłów na pyszne dania”.