Ziemniaczany spód do pizzy to alternatywna wersja tradycyjnego ciasta na pizzę. Jest to doskonała opcja dla osób unikających glutenu i poszukujących ciekawych wariacji smakowych. Oto przepis na ziemniaczany spód do pizzy:
Składniki:
- około 700-800g ziemniaków, ugotowanych, mogą być z poprzedniego dnia
- 1 jajko
- 50g żółtego sera, startego na tarce o drobnych oczkach
- 2 łyżki mąki pszennej
- gałka muszkatołowa, szczypta starta na tarce
- przyprawa do ziemniaków
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na ciasto wyrabiaj razem na gładką masę.
- Formę do pizzy wysmarowaną tłuszczem wyłóż ciastem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut. Po tym czasie wyjmij.
- Wyłóż dodatki na pizzę i zapiekaj kolejne 10-15 minut.
Przepis inspirowany książką: „101 pomysłów na pyszne dania”.