Zupa marchwiowa dostarcza organizmowi te cenne składniki odżywcze, które są ważne dla wzroku, zdrowia skóry, układu odpornościowego i ogólnego dobrego samopoczucia. Sprawdź to!
Składniki:
- 1,5 l rosołu lub wody
- 5 marchewek, pokrojone w kostkę lub starte na tarce
- 2 pietruszki, pokrojone w kostkę lub starte na tarce
- połowa selera, pokrojonego w kostkę lub starte na tarce
- 4 ziemniaki, pokrojone w kostkę
- pół szklanki śmietany 30%
- czubrica czerwona
Przygotowanie:
- W dużym garnku zagotuj rosół i dodaj warzywa.
- Gotuj zupę aż warzywa zmiękną, około 15-20 minut.
- Do śmietany dodaj kilka łyżek zupy i wymieszaj. Przelej mieszaninę do garnka i dopraw do smaku.
- Zupę możesz zblendować lub podać niezblendowaną.
Przepis inspirowany książką: „Zupy Siostry Marii”.