Zupa pomidorowa jest smacznym i zdrowym daniem, które może dostarczać organizmowi wiele składników odżywczych. Wypróbuj w wersji kremowej!
Składniki:
- 1 kg świeżych pomidorów lub 2 słoiki pomidorów krojonych
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa pomace
- okolo 500ml rosołu lub wody
- 4 łyżki śmietany 18% (można pominąć)
- bazylia
- oregano
- 200g drobnego makaronu (może być bezglutenowy)
- czubrica czerwona
Przygotuj wcześniej:
Jeśli używasz świeżych pomidorów to sparz je wrzątkiem i obierz ze skórki, następnie zblenduj. Jeśli używasz pomidorów ze słoika to zblenduj je. Czosnek i cebulę obierz i drobno posiekaj. Rosół zagotuj. Makaron ugotuj zgodnie z opisem na opakowaniu.
Przygotowanie:
- W dużym garnku rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę z czosnkiem.
- Dodaj pomidory i duś razem około 10 minut.
- Dodawaj po trochę rosołu, aż zupa osiągnie pożądaną konsystencję.
- Dopraw do smaku: oregano, bazylią i czubricą.
- Zupę podaj z makaronem udekorowaną łyżką śmietany.
Przepis inspirowany książką: „Tanie gotowanie, z tego co zostanie”.