Nasz lekki krupnik mimo swej łagodności, dzięki wykorzystaniu kaszy i różnych warzyw jest pożywną zupą. Sprawdź przepis, jeśli szukasz bezmięsnej alternatywy.
Składniki:
- 1,5 l rosołu lub wody
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- biała część pora
- 4 ziemniaki
- 100g kaszy jęczmiennej wiejskiej
- liść laurowy
- ziele angielskie
- natka pietruszki
- majeranek
- czubrica zielona
- pieprz kolorowy
Przygotuj wcześniej:
Warzywa obierz. Marchew, pietruszkę i selera zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub pokrój w słupki. Por pokrój w półplasterki. Ziemniaki pokrój w średnią kostkę.
Przygotowanie:
- W dużym garnku zagotuj rosół z liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem.
- Do wrzącego rosoły dodaj kaszę i warzywa. Zagotuj i gotuj na małym ogniu około 15 minut (aż warzywa będą miękkie).
- Pod koniec gotowania przypraw do smaku natką pietruszki, majerankiem i czubricami.
Przepis inspirowany książką: „Tanie gotowanie, z tego co zostanie”.