Zupa jarzynowa może być lekką i niskokaloryczną opcją dla osób dbających o linię i zdrową dietę. Dodatek w postaci pulpecików z indyka lub kurczaka zapewni sytość i bardziej tradycyjny smak. Mam rację?
Składniki:
- 1,5 l rosołu
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1/2 selera korzeniowego
- biała część pora
- 5 ziemniaków
- 1 szklanka zielonego groszku (mrożonego lub świeżego)
- 1 cebula
- liść laurowy
- pieprz czarny ziarnisty
- natka pietruszki
- czubrica zielona
- czubrica czerwona
- tłuszcz do smażenia
Na pulpety:
- 500g mięsa mielonego z indyka lub kurczaka
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 1-2 łyżki kaszy manny
- przyprawa do mięsa mielonego
Przygotuj wcześniej:
Jeśli masz kawałek mięsa to zmiel je w maszynce do mielenia mięsa na średnich oczkach. Warzywa obierz. Czosnek przeciśnij przez praskę. Cebulę posiekaj. Marchew, pietruszkę i selera zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub pokrój w drobną kostkę. Pora pokrój w półplasterki. Ziemniaki pokrój w średnią kostkę. Rosół zagotuj z liściem laurowym i kilkoma ziarnami pieprzu.
Przygotowanie:
- Zmielone mięso wymieszaj z jajkiem, czosnkiem, kaszą manną i dopraw do smaku przyprawą do mięsa mielonego i solą. Wstaw do lodówki na około pół godziny (na czas przygotowania zupy).
- W dużym garnku rozgrzej tłuszcz i zeszklij na nim cebulę i pora.
- Dodaj starte na tarce warzywa i ziemniaki. Smaż aż warzywa się zeszklą.
- Zalej warzywa gorącym rosołem i zagotuj.
- W czasie oczekiwania na zagotowanie zupy wyjmij mięso z lodówki i uformuj pulpety wielkości orzecha włoskiego. Najlepiej zwilż dłonie zimną wodą, aby mięso nie kleiło się do rąk.
- Gdy zupa się zagotuje dodaj zielony groszek i zaczekaj aż zupa zawrzy.
- Powoli wkładaj pulpety do wrzącej zupy i gotuj około 15 minut.
- Pod koniec gotowania dopraw zupę czubricami i natką pietruszki.
Przepis inspirowany książką: „Zupy Siostry Marii”.