Kolorowe danie inspirowane kuchnia orientalną, aromatyczne, zdrowe i smaczne, czyli tak, jak lubię. Sprawdź z czego przygotować pyszny pilaw z kurczakiem i płatkami migdałowymi.
Składniki:
- 200 g ryżu basmati
- 2 piersi z kurczaka
- 100g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 50g płatków migdałowych
- 0,5 l rosołu
- 2 liście laurowe
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 0,5 łyżeczki kminku mielonego
- 1 laska cynamonu
- czubrica zielona
- przyprawa do kurczaka
- oliwa do smażenia
Przygotuj wcześniej:
Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj, czosnek możesz przecisnąć przez praskę. Mięso pokrój w średnią kostkę, oprósz przyprawą do kurczaka i skrop oliwą. Rosół zagotuj.
Gotowanie:
- W garnku rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę razem z czosnkiem.
- Dodaj mięso i obsmaż ze wszystkich stron.
- Dodaj płatki migdałowe, kurkumę, kminek, cynamon, liście laurowe oraz zielony groszek i ryż. Podsmaż chwilę.
- Zalej całość wrzącym rosołem i doprowadź do wrzenia. Duś na małym ogniu około 20 minut, aż ryż wchłonie płyn.
- Przed podaniem wyjmij liście laurowe i laskę cynamonu.
Przepis inspirowany książką: „Pyszne dania z ryżem”.