Kuchnia orientalna w domowej wersji z naszymi przyprawami jest reprezentowana m.in. przez pilaw z kurczakiem. Łatwo dostępne składniki i smak sprzyjający rozmowom o podróżach!
Składniki:
- 2 filety z kurczaka, pokrojone w kostkę,
- 200g ryżu basmati,
- 500ml rosołu lub wody,
- 1 cebula, obrana i posiekana,
- 2 pomidory, sparzone, obrane ze skórki, pokrojone w kostkę lub połowa słoika pomidorów krojonych,
- 50g orzechów nerkowca, pokrojone,
- czubrica czerwona,
- oliwa pomace.
Przygotowanie:
- Mięso posyp czubricą i skrop oliwą. Wymieszaj i odstaw na bok.
- Na dużej patelni rozgrzej trochę oliwy i zeszklij na niej cebulę.
- Dodaj mięso i obsmaż ze wszystkich stron.
- Dodaj ryż i zeszklij go.
- Całość zalej rosołem i dodaj pomidory. Zagotuj, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem aż ryż wchłonie cały płyn.
- Na osobnej patelni upraż orzechy.
- Podawaj gorące posypane uprażonymi orzechami.
Przepis inspirowany książką: „Wielka Księga Kuchni Polskiej”.