Pilaw z kurczakiem

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka, pokrojone w kostkę
  • 200g ryżu basmati
  • 500ml rosołu lub wody
  • 1 cebula, obrana i posiekana
  • 2 pomidory, sparzone, obrane ze skórki, pokrojone w kostkę lub połowa słoika pomidorów krojonych
  • 50g orzechów nerkowca, pokrojone
  • czubrica czerwona
  • oliwa pomace

Przygotowanie:

  1. Mięso posyp czubricą i skrop oliwą. Wymieszaj i odstaw na bok.
  2. Na dużej patelni rozgrzej trochę oliwy i zeszklij na niej cebulę.
  3. Dodaj mięso i obsmaż ze wszystkich stron.
  4. Dodaj ryż i zeszklij go.
  5. Całość zalej rosołem i dodaj pomidory. Zagotuj, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem aż ryż wchłonie cały płyn.
  6. Na osobnej patelni upraż orzechy.
  7. Podawaj gorące posypane uprażonymi orzechami.

Przepis inspirowany książką: „Wielka Księga Kuchni Polskiej”.