Pilaw z piersią kurczaka i płatkami migdałowymi

Składniki:

  • 200 g ryżu basmati
  • 2 piersi z kurczaka
  • 100g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 50g płatków migdałowych
  • 0,5 l rosołu
  • 2 liście laurowe
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki kminku mielonego
  • 1 laska cynamonu
  • czubrica zielona
  • przyprawa do kurczaka
  • oliwa do smażenia

Przygotuj wcześniej:
Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj, czosnek możesz przecisnąć przez praskę. Mięso pokrój w średnią kostkę, oprósz przyprawą do kurczaka i skrop oliwą. Rosół zagotuj.

Gotowanie:

  1. W garnku rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę razem z czosnkiem.
  2. Dodaj mięso i obsmaż ze wszystkich stron.
  3. Dodaj płatki migdałowe, kurkumę, kminek, cynamon, liście laurowe oraz zielony groszek i ryż. Podsmaż chwilę.
  4. Zalej całość wrzącym rosołem i doprowadź do wrzenia. Duś na małym ogniu około 20 minut, aż ryż wchłonie płyn.
  5. Przed podaniem wyjmij liście laurowe i laskę cynamonu.

Przepis inspirowany książką: „Pyszne dania z ryżem”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *