Zdrowy krupnik orkiszowy z niewielu składników a bardzo aromatyczny, jest wart wypróbowania jesienią lub zimą, a w sezonie ze świeżymi warzywami. Upewnij się, czy masz wszystkie składniki i jedz ze smakiem!
Składniki:
- 100g kaszy orkiszowej
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1,5 l rosołu lub wywaru z warzyw lub wody
- natka pietruszki
- czubrica zielona
- tłuszcz do smażenia
Przygotuj wcześniej:
Warzywa obierz. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Marchew pokrój w półplasterki lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Rosół zagotuj
Gotowanie:
- W garnku rozgrzej tłuszcz i zeszklij na nim cebulę.
- Dodaj kaszę i chwilę podsmaż.
- Dodaj marchew i zeszklij ją.
- Zalej całość rosołem i zagotuj. Gotuj na małym ogniu około 20 minut, aż kasza i marchew będą miękkie.
- Na koniec dopraw do smaku i dodaj natkę pietruszki.
Dla niemowląt:
Możesz użyć innych rodzajów kasz: jaglana, gryczana biała, jęczmienna, kukurydziana. Możesz też użyć innych warzyw: zielony groszek, por, brokuł, kalafior, cukinia, dynia.
Przepis inspirowany książką: „Szybkie dania”.