krupnik orkiszowy, pszenica orkiszowa

Krupnik orkiszowy z marchewką

Zdrowy krupnik orkiszowy z niewielu składników a bardzo aromatyczny, jest wart wypróbowania jesienią lub zimą, a w sezonie ze świeżymi warzywami. Upewnij się, czy masz wszystkie składniki i jedz ze smakiem!

Składniki:

  • 100g kaszy orkiszowej
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1,5 l rosołu lub wywaru z warzyw lub wody
  • natka pietruszki
  • czubrica zielona
  • tłuszcz do smażenia

Przygotuj wcześniej:

Warzywa obierz. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Marchew pokrój w półplasterki lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Rosół zagotuj

Gotowanie:

  1. W garnku rozgrzej tłuszcz i zeszklij na nim cebulę.
  2. Dodaj kaszę i chwilę podsmaż.
  3. Dodaj marchew i zeszklij ją.
  4. Zalej całość rosołem i zagotuj. Gotuj na małym ogniu około 20 minut, aż kasza i marchew będą miękkie.
  5. Na koniec dopraw do smaku i dodaj natkę pietruszki.

Dla niemowląt:

Możesz użyć innych rodzajów kasz: jaglana, gryczana biała, jęczmienna, kukurydziana. Możesz też użyć innych warzyw: zielony groszek, por, brokuł, kalafior, cukinia, dynia.

Przepis inspirowany książką: „Szybkie dania”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *