Odżywcza i smaczna zupa węgierska, którą warto wziąć pod uwagę jako rodzinny obiad na etapie rozszerzania diety najmłodszego członka familii. Odpowiednio dobrane składniki zadowolą niejedno podniebienie!
Składniki:
- 1,5 l rosołu
- 500 g piersi z indyka lub innego mięsa
- 300g kiszonej kapusty
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 1 papryka
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki NaSypko.pl
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- olej do smażenia
- czubrica zielona NaSypko.pl
- przyprawa węgierska NaSypko.pl
- przyprawa do indyka NaSypko.pl
Przygotuj wcześniej:
Mięso pokrój w dużą kostkę, oprósz przyprawą do indyka i skrop oliwą. Kapustę posiekaj i przepłucz i lekko odciśnij. Marchew, cebulę i czosnek obierz. Marchew pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Paprykę oczyść z gniazda nasiennego i białych błon. Rosół zagotuj.
Gotowanie:
- W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim mięso ze wszystkich stron.
- Dodaj czosnek i cebulę i zeszklij je.
- Zalej całość gorącym rosołem i gotuj około 10 minut.
- Dodaj kapustę, marchewkę i paprykę i gotuj jeszcze 15 minut.
- Dodaj koncentrat pomidorowy i przyprawę węgierską, wymieszaj dokładnie. Zagotuj i zdejmij z ognia.
Dla niemowląt:
Mięso z indyka jest bogatsze niż mięso z kurczaka, a przy tym smaczne. Kieszonki wspierają układ trawienny i pomagają w budowaniu odporności.
Przepis inspirowany książkami: „Zupy Siostry Marii” i „Potrawy z drobiu Siostry Marii”.