zupa węgierska z indykiem

Zupa węgierska z indykiem

Odżywcza i smaczna zupa węgierska, którą warto wziąć pod uwagę jako rodzinny obiad na etapie rozszerzania diety najmłodszego członka familii. Odpowiednio dobrane składniki zadowolą niejedno podniebienie!

Składniki:

Przygotuj wcześniej:

Mięso pokrój w dużą kostkę, oprósz przyprawą do indyka i skrop oliwą. Kapustę posiekaj i przepłucz i lekko odciśnij. Marchew, cebulę i czosnek obierz. Marchew pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Paprykę oczyść z gniazda nasiennego i białych błon. Rosół zagotuj.

Gotowanie:

  1. W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim mięso ze wszystkich stron.
  2. Dodaj czosnek i cebulę i zeszklij je.
  3. Zalej całość gorącym rosołem i gotuj około 10 minut.
  4. Dodaj kapustę, marchewkę i paprykę i gotuj jeszcze 15 minut.
  5. Dodaj koncentrat pomidorowy i przyprawę węgierską, wymieszaj dokładnie. Zagotuj i zdejmij z ognia.

Dla niemowląt:

Mięso z indyka jest bogatsze niż mięso z kurczaka, a przy tym smaczne. Kieszonki wspierają układ trawienny i pomagają w budowaniu odporności.

Przepis inspirowany książkami: „Zupy Siostry Marii” i „Potrawy z drobiu Siostry Marii”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *