Soczewica jest bogatym źródłem składników odżywczych, takich jak białko roślinne, błonnik, żelazo, magnez, fosfor, cynk, witaminy z grupy B i kwas foliowy. Spożywanie zupy z soczewicą ma znaczenie m.in. dla wzmacniania mięśni, utrzymania energii i funkcjonowania układu nerwowego. Polecam!
Składniki:
- 100g czerwonej soczewicy
- 1 l rosołu
- 1 cebula, osiekana
- 1 słoik pomidorów, zmiksowany
- ziarna kolendry, starte z moździerzu
- garam masala, przyprawa bez soli
- natka kolendry
- czubrica zielona
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
- W dużym garnku rozgrzej tłuszcz i zeszklij na nim cebulę.
- Dodaj soczewicę i podsmaż. Dopraw do smaku ziarnami kolendry i garam masalą.
- Wlej rosół i pomidory i zagotuj. Gotuj około 20 minut, aż soczewica będzie miękka.
- Wyłącz zupę i dodaj natkę kolendry.
Podawaj z pieczywem.
Przepis inspirowany książką: „Zioła w kuchni Siostry Marii”.