kolendra

Zupa z soczewicy z kolendrą

Soczewica jest bogatym źródłem składników odżywczych, takich jak białko roślinne, błonnik, żelazo, magnez, fosfor, cynk, witaminy z grupy B i kwas foliowy. Spożywanie zupy z soczewicą ma znaczenie m.in. dla wzmacniania mięśni, utrzymania energii i funkcjonowania układu nerwowego. Polecam!

Składniki:

  • 100g czerwonej soczewicy
  • 1 l rosołu
  • 1 cebula, osiekana
  • 1 słoik pomidorów, zmiksowany
  • ziarna kolendry, starte z moździerzu
  • garam masala, przyprawa bez soli
  • natka kolendry
  • czubrica zielona
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku rozgrzej tłuszcz i zeszklij na nim cebulę.
  2. Dodaj soczewicę i podsmaż. Dopraw do smaku ziarnami kolendry i garam masalą.
  3. Wlej rosół i pomidory i zagotuj. Gotuj około 20 minut, aż soczewica będzie miękka.
  4. Wyłącz zupę i dodaj natkę kolendry.

Podawaj z pieczywem.

Przepis inspirowany książką: „Zioła w kuchni Siostry Marii”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *