Aromatyczna grochówka z wieloma warzywami i czubricą wzbogacona chrupkimi grzankami, poleca się na obiad, ale i na odżywcze śniadanie na ciepło!
Składniki:
- 1,5 l rosołu lub bulionu warzywnego
- 2 szklanki łuskanego grochu w połówkach
- 1 marchewka, starta na tarce o dużych oczkach
- 1 pietruszka, starta na tarce o dużych oczkach
- połowa selera, starta na tarce o dużych oczkach
- 1 por, biała część pokrojona w półplasterki
- 4 łyżki gęstej śmietany 18%
- majeranek
- czubrica zielona
- czubrica czerwona
- tłuszcz do smażenia
- grzanki lub kilka kromek chleba
Przygotowanie:
- W dużym garnku zagotuj rosół i dodaj warzywa: groch, marchew, pietruszkę, seler i por. Zagotuj i gotuj aż groch się ugotuje (około 20 minut).
- Pod koniec gotowania do śmietany dodaj kilka łyżek zupy, dopraw do smaku czubricami oraz majerankiem i wymieszaj. Śmietanową mieszaninę wlej do zupy i zagotuj. Dopraw do smaku.
- Jeśli nie masz gotowych grzanek, to kromki chleba pokrój w kostkę i podsmaż na tłuszczu na patelni na złoty kolor.
Przepis inspirowany książką: „113 Dań Siostry Anastazji. Potrawy jarskie i ryby”