grochówka grzanki

Jarska grochówka z grzankami

Aromatyczna grochówka z wieloma warzywami i czubricą wzbogacona chrupkimi grzankami, poleca się na obiad, ale i na odżywcze śniadanie na ciepło!

Składniki:

  • 1,5 l rosołu lub bulionu warzywnego
  • 2 szklanki łuskanego grochu w połówkach
  • 1 marchewka, starta na tarce o dużych oczkach
  • 1 pietruszka, starta na tarce o dużych oczkach
  • połowa selera, starta na tarce o dużych oczkach
  • 1 por, biała część pokrojona w półplasterki
  • 4 łyżki gęstej śmietany 18%
  • majeranek
  • czubrica zielona
  • czubrica czerwona
  • tłuszcz do smażenia
  • grzanki lub kilka kromek chleba

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku zagotuj rosół i dodaj warzywa: groch, marchew, pietruszkę, seler i por. Zagotuj i gotuj aż groch się ugotuje (około 20 minut).
  2. Pod koniec gotowania do śmietany dodaj kilka łyżek zupy, dopraw do smaku czubricami oraz majerankiem i wymieszaj. Śmietanową mieszaninę wlej do zupy i zagotuj. Dopraw do smaku.
  3. Jeśli nie masz gotowych grzanek, to kromki chleba pokrój w kostkę i podsmaż na tłuszczu na patelni na złoty kolor.

Przepis inspirowany książką: „113 Dań Siostry Anastazji. Potrawy jarskie i ryby”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *