kapuśniak kiszona kapusta

Wegański kapuśniak

Wegański kapuśniak jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnego kapuśniaka, który często zawiera mięso, kiełbasę lub tłuste składniki. Spróbuj!

Składniki:

  • 300g kiszonej kapusty
  • 200g białej kapusty (jeśli nie masz, możesz użyć tyle samo kiszonej)
  • 5 ziemniaków
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1 biała cześć pora
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • 1 liść laurowy
  • po kilka ziarenek pieprzy kolorowego i ziela angielskiego
  • przyprawa uniwersalna z Warzyw
  • czubryca zielona
  • czubryca czerwona
  • tłuszcz do smażenia.

Przygotuj wcześniej:
Kapustę poszatkuj i ugotuj w osobnym garnku w około 0,5 l wody z dodatkiem papryki wędzonej i liścia laurowego. Warzywa obierz. Marchew, pietruszkę i seler pokrój w drobną kostkę. Ziemniaki pokrój w średnią kostkę. Cebulę posiekaj drobno. Pora pokrój w półplasterki.

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku rozgrzej tłuszcz i zeszklij na nim cebulę razem z porem.
  2. Dodaj ziemniaki i podsmaż chwilę.
  3. Dodaj warzywa korzeniowe i podsmaż jeszcze chwilę.
  4. Zalej warzywa około 1l gorącej wody i dodaj ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Dopraw do smaku przyprawą uniwersalną z Warzyw. Gotuj aż warzywa zmiękną (około 20 minut).
  5. Dodaj ugotowaną kapustę razem z liściem laurowym i wodą. Całość zagotuj i dopraw do smaku czubrycami.

Przepis inspirowany książką: „Zupy Siostry Marii”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *