Wegański kapuśniak jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnego kapuśniaka, który często zawiera mięso, kiełbasę lub tłuste składniki. Spróbuj!
Składniki:
- 300g kiszonej kapusty
- 200g białej kapusty (jeśli nie masz, możesz użyć tyle samo kiszonej)
- 5 ziemniaków
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 1 biała cześć pora
- 2 cebule
- 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
- 1 liść laurowy
- po kilka ziarenek pieprzy kolorowego i ziela angielskiego
- przyprawa uniwersalna z Warzyw
- czubryca zielona
- czubryca czerwona
- tłuszcz do smażenia.
Przygotuj wcześniej:
Kapustę poszatkuj i ugotuj w osobnym garnku w około 0,5 l wody z dodatkiem papryki wędzonej i liścia laurowego. Warzywa obierz. Marchew, pietruszkę i seler pokrój w drobną kostkę. Ziemniaki pokrój w średnią kostkę. Cebulę posiekaj drobno. Pora pokrój w półplasterki.
Przygotowanie:
- W dużym garnku rozgrzej tłuszcz i zeszklij na nim cebulę razem z porem.
- Dodaj ziemniaki i podsmaż chwilę.
- Dodaj warzywa korzeniowe i podsmaż jeszcze chwilę.
- Zalej warzywa około 1l gorącej wody i dodaj ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Dopraw do smaku przyprawą uniwersalną z Warzyw. Gotuj aż warzywa zmiękną (około 20 minut).
- Dodaj ugotowaną kapustę razem z liściem laurowym i wodą. Całość zagotuj i dopraw do smaku czubrycami.
Przepis inspirowany książką: „Zupy Siostry Marii”.