kalafior

Krupnik kalafiorowy

Krupnik kalafiorowy może być cenną opcją dla osób, które preferują dietę roślinną lub chcą ograniczyć spożycie mięsa. Kalafior dostarcza białka roślinnego, które jest ważne dla budowy i naprawy tkanek. Spróbujesz?

Składniki:

  • 1,5 l rosołu
  • 200 g różyczek kalafiora (świeżego lub mrożonego)
  • 100 g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
  • 1 marchew
  • 4 ziemniaki
  • 0,5 szklanki kaszy jęczmiennej wiejskiej
  • koperek
  • czubrica zielona

Przygotuj wcześniej:
Ziemniaki i marchew obierz i pokrój w kostkę. Kaszę przepłucz. Kalafiora podziel na różyczki. Rosół zagotuj w dużym garnku.

Gotowanie:

  1. Do wrzącego rosołu dodaj kaszę i warzywa.
  2. Gotuj zupę aż warzywa i kasza będą miękkie.
  3. Pod koniec gotowania dopraw do smaku koperkiem i czubricą.

Zupę można zabielić śmietaną.

Przepis inspirowany książką: „Zupy Siostry Marii”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *