Risotto z dynią

Składniki:

  • 200g ryżu do risotto lub długoziarnistego
  • 400g miąższu z dyni
  • 1 l rosołu lub wywaru warzywnego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa do smażenia
  • kurkuma
  • czubrica czerwona

Przygotuj wcześniej:
Warzywa obierz. Dynię oczyść z pestek i pokrój w średnią kostkę. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Rosół zagotuj ze szczyptą kurkumy.

Gotowanie:

  1. W garnku rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę razem z czosnkiem.
  2. Dodaj pokrojoną dynię i podsmaż chwilę.
  3. Dodaj ryż i dokładnie wymieszaj, podsmaż jeszcze chwilę.
  4. Jeśli masz czas to wlewaj po pół szklanki rosołu i gdy się wchłonie to dolej kolejną porcję. A jeśli nie masz czasu, to wlej najpierw połowę rosołu, a gdy się wchłonie dolej drugą połowę.
  5. Pod koniec gotowania dopraw do smaku czubricą czerwoną, ewentualnie solą i pieprzem.

Dla niemowląt:
Możesz użyć łagodniejszej czubricy zielonej i nie solić.

Przepis inspirowany książką: „Pyszne dania z ryżem”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *