Risotto z dynią to danie nie tylko na jesień. Pożywne i lekkie posmakuje całej rodzinie, nawet najmłodszym. Dziele się naszym sprawdzonym przepisem, może i u Ciebie zagości na dłużej, zapraszam!
Składniki:
- 200g ryżu do risotto lub długoziarnistego
- 400g miąższu z dyni
- 1 l rosołu lub wywaru warzywnego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa do smażenia
- kurkuma
- czubrica czerwona
Przygotuj wcześniej:
Warzywa obierz. Dynię oczyść z pestek i pokrój w średnią kostkę. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Rosół zagotuj ze szczyptą kurkumy.
Gotowanie:
- W garnku rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę razem z czosnkiem.
- Dodaj pokrojoną dynię i podsmaż chwilę.
- Dodaj ryż i dokładnie wymieszaj, podsmaż jeszcze chwilę.
- Jeśli masz czas to wlewaj po pół szklanki rosołu i gdy się wchłonie to dolej kolejną porcję. A jeśli nie masz czasu, to wlej najpierw połowę rosołu, a gdy się wchłonie dolej drugą połowę.
- Pod koniec gotowania dopraw do smaku czubricą czerwoną, ewentualnie solą i pieprzem.
Dla niemowląt:
Możesz użyć łagodniejszej czubricy zielonej i nie solić.
Przepis inspirowany książką: „Pyszne dania z ryżem”.