Warto jeść różne rodzaje kaszy. Krupnik z kaszą gryczaną jest zdrową alternatywą dla tradycyjnej wersji tej zupy. Dużo kolorowych składników i pachnących przypraw uatrakcyjni niejedno popołudnie.
Składniki:
- 1,5 l rosołu lub wody
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1 por (biała część)
- 1/2 selera
- 5 ziemniaków
- 150 g kaszy gryczanej białej NaSypko.pl
- 1 łyżka masła
- kilka ziaren czarnego pieprzu NaSypko.pl
- 2 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy NaSypko.pl
- 2 ziarnka ziela angielskiego NaSypko.pl
- 1 łyżka płatków papryki słodkiej NaSypko.pl
- papryka słodka NaSypko.pl
- czubrica zielona NaSypko.pl
- czubrica czerwona NaSypko.pl
- śmietana 18%
Przygotuj wcześniej:
Warzywa obierz. Marchew, pietruszkę i seler pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce od dużych oczkach. Paprykę oczyść z gniazda nasiennego i białych błon, pokrój w paseczki. Ziemniaki pokrój w dużą kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Rosół zagotuj.
Gotowanie:
- W garnku rozgrzej masło i zeszklij na nim czosnek. Dodaj warzywa starte na tarce i ziemniaki. Podsmaż całość.
- Zalej wszystko gorącym rosołem, dodaj pieprz, liść laurowy i ziele angielskie i zagotuj.
- Dodaj przepłukaną kaszę i gotuj około 10 minut.
- Dodaj pieczarki i paprykę. Gotuj kolejne 10 minut.
- W kubku wymieszaj śmietanę z kilkoma łyżkami gorącej zupy dopraw do smaku. Wlej sos śmietanowy do garnka z zupą i wymieszaj. Zagotuj całość i zdejmij z ognia.
Można szybciej:
Zamiast świeżej włoszczyzny można użyć mieszanki suszonych warzyw NaSypko.pl.
Dla niemowląt:
Zupę można przygotować na wodzie zamiast rosołu. Zupę można zblendować. Można pominąć zabielanie śmietaną.
Przepis inspirowany książką: „Zupy Siostry Marii” i „Dania bez glutenu Siostry Marii”.