krupnik z kaszą gryczaną, krupnik gryczany

Krupnik z kaszą gryczaną

Warto jeść różne rodzaje kaszy. Krupnik z kaszą gryczaną jest zdrową alternatywą dla tradycyjnej wersji tej zupy. Dużo kolorowych składników i pachnących przypraw uatrakcyjni niejedno popołudnie.

Składniki:

Przygotuj wcześniej:

Warzywa obierz. Marchew, pietruszkę i seler pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce od dużych oczkach. Paprykę oczyść z gniazda nasiennego i białych błon, pokrój w paseczki. Ziemniaki pokrój w dużą kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Rosół zagotuj.

Gotowanie:

  1. W garnku rozgrzej masło i zeszklij na nim czosnek. Dodaj warzywa starte na tarce i ziemniaki. Podsmaż całość.
  2. Zalej wszystko gorącym rosołem, dodaj pieprz, liść laurowy i ziele angielskie i zagotuj.
  3. Dodaj przepłukaną kaszę i gotuj około 10 minut.
  4. Dodaj pieczarki i paprykę. Gotuj kolejne 10 minut.
  5. W kubku wymieszaj śmietanę z kilkoma łyżkami gorącej zupy dopraw do smaku. Wlej sos śmietanowy do garnka z zupą i wymieszaj. Zagotuj całość i zdejmij z ognia.

Można szybciej:

Zamiast świeżej włoszczyzny można użyć mieszanki suszonych warzyw NaSypko.pl.

Dla niemowląt:

Zupę można przygotować na wodzie zamiast rosołu. Zupę można zblendować. Można pominąć zabielanie śmietaną.

Przepis inspirowany książką: „Zupy Siostry Marii” i „Dania bez glutenu Siostry Marii”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *