Z naleśnikami można eksperymentować z różnymi nadzieniami, sosami i przyprawami, aby stworzyć własne unikalne kombinacje smakowe. Co powiesz na wytrawne?
Składniki:
Na naleśniki:
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- około 9-10 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki wody gazowanej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- tłuszcz do smażenia
Na farsz:
- 300g pieczarek
- 100g żółtego sera
- 1 marchew
- biała część pora
- czubrica zielona
- tłuszcz do smażenia
Przygotuj wcześniej:
Przygotuj ciasto na naleśniki: zmiksuj wszystkie składniki na ciasto (jeśli będzie za gęste dodaj więcej wody, jeśli za rzadkie to dodaj więcej mąki). Pieczarki pokrój w plasterki. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Por pokrój w półplasterki.
Przygotowanie:
- Usmaż naleśniki na lekko natłuszczonej patelni.
- Na drugiej patelni rozgrzej tłuszcz i zeszklij na nim pora.
- Dodaj marchew i zeszklij.
- Dodaj pieczarki i wymieszaj z warzywami, dopraw czubricą i szczyptą soli. Przykryj patelnię i duś dopóki pieczarki nie puszczą soków.
- Gdy pieczarki puszczą soki, wtedy odkryj patelnię i smaż warzywa dopóki soki nie odparują. Uważaj, żeby nie przypalić marchewki, bo farsz będzie gorzki.
- Przestudź lekko farsz i wymieszaj z serem.
- Nakładaj farsz na naleśniki i zawiń. Przed podaniem podgrzej naleśniki na patelni na stopionym maśle.
Przepis inspirowany książką: „Tanie gotowanie, z tego co zostanie”.