pieczarki

Naleśniki z farszem pieczarkowo-warzywnym

Z naleśnikami można eksperymentować z różnymi nadzieniami, sosami i przyprawami, aby stworzyć własne unikalne kombinacje smakowe. Co powiesz na wytrawne?

Składniki:

Na naleśniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • około 9-10 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki wody gazowanej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • tłuszcz do smażenia

Na farsz:

  • 300g pieczarek
  • 100g żółtego sera
  • 1 marchew
  • biała część pora
  • czubrica zielona
  • tłuszcz do smażenia

Przygotuj wcześniej:
Przygotuj ciasto na naleśniki: zmiksuj wszystkie składniki na ciasto (jeśli będzie za gęste dodaj więcej wody, jeśli za rzadkie to dodaj więcej mąki). Pieczarki pokrój w plasterki. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Por pokrój w półplasterki.

Przygotowanie:

  1. Usmaż naleśniki na lekko natłuszczonej patelni.
  2. Na drugiej patelni rozgrzej tłuszcz i zeszklij na nim pora.
  3. Dodaj marchew i zeszklij.
  4. Dodaj pieczarki i wymieszaj z warzywami, dopraw czubricą i szczyptą soli. Przykryj patelnię i duś dopóki pieczarki nie puszczą soków.
  5. Gdy pieczarki puszczą soki, wtedy odkryj patelnię i smaż warzywa dopóki soki nie odparują. Uważaj, żeby nie przypalić marchewki, bo farsz będzie gorzki.
  6. Przestudź lekko farsz i wymieszaj z serem.
  7. Nakładaj farsz na naleśniki i zawiń. Przed podaniem podgrzej naleśniki na patelni na stopionym maśle.

Przepis inspirowany książką: „Tanie gotowanie, z tego co zostanie”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *