Kaszotto to zdrowa alternatywa dla tradycyjnego risotto, ponieważ kasza zawiera więcej błonnika i składników odżywczych. Posmakuj według naszego przepisu!
Składniki:
- 200g kaszy jęczmiennej pęczak
- 1/2 szklanki zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
- biała część pora
- około 750 ml rosołu lub wody
- masło klarowane
- czubrica zielona
Przygotuj wcześniej:
Pora pokrój w półplasterki. Rosół zagotuj.
Przygotowanie:
- W garnku rozgrzej masło klarowane i zeszklij na nim pora.
- Dodaj kaszę i podsmaż przez kilka minut, nie przypal.
- Zalej kaszę gorącym rosołem i zagotuj.
- Gotuj około 10 minut i dodaj groszek, przypraw do smaku. Zagotuj i duś jeszcze około 10 minut, aż kasza wchłonie wodę.
Przepis inspirowany książką: „Tanie gotowanie, z tego co zostanie”.