kaszotto por

Kaszotto z porem i groszkiem

Kaszotto to zdrowa alternatywa dla tradycyjnego risotto, ponieważ kasza zawiera więcej błonnika i składników odżywczych. Posmakuj według naszego przepisu!

Składniki:

  • 200g kaszy jęczmiennej pęczak
  • 1/2 szklanki zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
  • biała część pora
  • około 750 ml rosołu lub wody
  • masło klarowane
  • czubrica zielona

Przygotuj wcześniej:
Pora pokrój w półplasterki. Rosół zagotuj.

Przygotowanie:

  1. W garnku rozgrzej masło klarowane i zeszklij na nim pora.
  2. Dodaj kaszę i podsmaż przez kilka minut, nie przypal.
  3. Zalej kaszę gorącym rosołem i zagotuj.
  4. Gotuj około 10 minut i dodaj groszek, przypraw do smaku. Zagotuj i duś jeszcze około 10 minut, aż kasza wchłonie wodę.

Przepis inspirowany książką: „Tanie gotowanie, z tego co zostanie”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *