brokuły kaszoplacki

Kaszoplacki jaglane z brokułem

Brokuły można spożywać na wiele różnych sposobów, takich jak gotowanie na parze, pieczenie, dodawanie do sałatek czy przygotowywanie zup i potraw jednogarnkowych. Spróbuj w postaci kaszoplacków!

Składniki:

  • pół szklaki suchej kaszy jaglanej lub 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 150 g różyczek brokuła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • czubryca zielona
  • tłuszcz do smażenia

Przygotuj wcześniej:
Kaszę jaglaną ugotuj: w rondelku podpraż kaszę i zalej nieco ponad 1 szklanką wody, gotuj około 20 minut. Brokuła ugotuj w lekko osolonym wrzątku (około 10 minut), po ugotowaniu rozgnieć widelcem. Kaszę o brokuła można wykorzystać np. jeśli zostały z obiadu. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.

Przygotowanie:

  1. Do dużej miski przełóż ugotowaną kaszę jaglaną, ugotowanego brokuła i pozostałe składniki.
  2. Wymieszaj wszystkie składniki na gładką masę.
  3. Na patelni rozgrzej odrobinę tłuszczu i nakładaj małymi porcjami ciasto. Smaż placki z obu stron na rumiano.

Takie kaszoplacki u nas sprawdzają się na drugie śniadanie, kolację czy na dłuższe wyjścia, gdzie trzeba zabrać ze sobą prowiant. W domu najlepiej smakują z domowym sosem czosnkowym.

Inne składniki: Zamiast kaszy jaglanej można użyć dowolnej innej kaszy. Zamiast brokuła można użyć: kalafiora, marchewki, pietruszki, pora, selera, kapusty kiszonej, cukinii.

Przepis inspirowany książką: „Pyszne dania z kaszą”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *