Brokuły można spożywać na wiele różnych sposobów, takich jak gotowanie na parze, pieczenie, dodawanie do sałatek czy przygotowywanie zup i potraw jednogarnkowych. Spróbuj w postaci kaszoplacków!
Składniki:
- pół szklaki suchej kaszy jaglanej lub 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 150 g różyczek brokuła
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- natka pietruszki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- czubryca zielona
- tłuszcz do smażenia
Przygotuj wcześniej:
Kaszę jaglaną ugotuj: w rondelku podpraż kaszę i zalej nieco ponad 1 szklanką wody, gotuj około 20 minut. Brokuła ugotuj w lekko osolonym wrzątku (około 10 minut), po ugotowaniu rozgnieć widelcem. Kaszę o brokuła można wykorzystać np. jeśli zostały z obiadu. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
Przygotowanie:
- Do dużej miski przełóż ugotowaną kaszę jaglaną, ugotowanego brokuła i pozostałe składniki.
- Wymieszaj wszystkie składniki na gładką masę.
- Na patelni rozgrzej odrobinę tłuszczu i nakładaj małymi porcjami ciasto. Smaż placki z obu stron na rumiano.
Takie kaszoplacki u nas sprawdzają się na drugie śniadanie, kolację czy na dłuższe wyjścia, gdzie trzeba zabrać ze sobą prowiant. W domu najlepiej smakują z domowym sosem czosnkowym.
Inne składniki: Zamiast kaszy jaglanej można użyć dowolnej innej kaszy. Zamiast brokuła można użyć: kalafiora, marchewki, pietruszki, pora, selera, kapusty kiszonej, cukinii.
Przepis inspirowany książką: „Pyszne dania z kaszą”.