kalafior do posiłku

Zapiekanka z kalafiora, brokuła i marchwi

Połączenie brokułów, marchwi i kalafiora w jednym daniu jest nie tylko smaczne, ale również korzystne dla zdrowia. A co powiesz na to, by je razem zapiec?

Składniki:

  • 200g różyczek brokuła
  • 200g różyczek kalafiora
  • 3 marchewki
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 100g startego żółtego sera
  • gałka muszkatołowa
  • czubryca zielona
  • masło klarowane do smażenia

Przygotuj wcześniej:
Marchew obierz i pokrój w cienkie plasterki, możesz to zrobić za pomocą obieraczki. Brokuła i kalafiora podziel na różyczki i zblanszuj w osolonym wrzątku. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Przygotowanie:

  1. Na dużej patelni rozgrzej masło i zeszklij na nim marchewkę.
  2. Dodaj obgotowanego kalafiora i brokuła. Podsmaż chwilę.
  3. Podlej warzywa wodą i dopraw do smaku czubrycą. Przykryj pokrywką i duś na małym ogniu aż warzywa zmiękną (około 10 minut).
  4. Warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego.
  5. W miseczce rozmąć jajka, dodaj śmietanę i połowę sera. Dopraw szczyptą gałki muszkatołowej. Wymieszaj składniki.
  6. Zalej warzywa przygotowanym sosem i posyp pozostałym serem.
  7. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj dopóki wierzch się nie zrumieni (około 20-30 minut).

Przepis inspirowany książką: „Potrawy jednogarnkowe Siostry Marii”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *