Połączenie brokułów, marchwi i kalafiora w jednym daniu jest nie tylko smaczne, ale również korzystne dla zdrowia. A co powiesz na to, by je razem zapiec?
Składniki:
- 200g różyczek brokuła
- 200g różyczek kalafiora
- 3 marchewki
- 1 szklanka śmietany 18%
- 2 jajka
- 100g startego żółtego sera
- gałka muszkatołowa
- czubryca zielona
- masło klarowane do smażenia
Przygotuj wcześniej:
Marchew obierz i pokrój w cienkie plasterki, możesz to zrobić za pomocą obieraczki. Brokuła i kalafiora podziel na różyczki i zblanszuj w osolonym wrzątku. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Przygotowanie:
- Na dużej patelni rozgrzej masło i zeszklij na nim marchewkę.
- Dodaj obgotowanego kalafiora i brokuła. Podsmaż chwilę.
- Podlej warzywa wodą i dopraw do smaku czubrycą. Przykryj pokrywką i duś na małym ogniu aż warzywa zmiękną (około 10 minut).
- Warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego.
- W miseczce rozmąć jajka, dodaj śmietanę i połowę sera. Dopraw szczyptą gałki muszkatołowej. Wymieszaj składniki.
- Zalej warzywa przygotowanym sosem i posyp pozostałym serem.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj dopóki wierzch się nie zrumieni (około 20-30 minut).
Przepis inspirowany książką: „Potrawy jednogarnkowe Siostry Marii”.