jeżyny czy maliny

Jeżyny czy maliny?

Co wolicie? Jeżyny czy maliny? Ja lubię obie, a za co?

Co doceniam bardziej jeżyny czy maliny?

🍥 Za smak – jeżyny są słodsze, maliny kwaśniejsze, zaś napary z liści są smaczne i słodkawe
🍥 Są zdrowe – owoce pomagają przy przeziębieniach i budowaniu odporności, herbatka z liści jest łagodna dla układu trawiennego i obniża poziom cukru we krwi
🍥 Można wykorzystać je w kuchni na wiele sposobów. Najlepiej na surowe, ale pasują też do racuchów, kaszek, koktajli, domowych kisieli. Można też zrobić domowy dżem.

U nas przy chorobach króluje domowy kisiel malinowy lub jeżynowy. Zależy czy dzieciaki wolą coś słodszego czy mniej słodkiego.

Do domowego kiślu jeżyny czy maliny?

Taki domowy kisiel ma kilka pozytywnych właściwości przy chorowanie:
🍥 Łagodzi ból gardła, robi śliską powłoczkę w gardle i dzięki temu nie jest ono podrażnione.
🍥 Maliny i jeżyny mają działanie przeciwgorączkowe, są bogate w witaminę C i liczne sole mineralne. Taki składnik w diecie chorobowej jest mile widziany.
🍥 Kisiel głównie składa się z wody, dlatego jest dodatkową forma nawodnienia organizmu.
🍥 Dodatek skrobi sprawia, że kisiel może być traktowany jako lekki posiłek. A to szczególnie ważne, gdy podczas choroby nie ma się apetytu, boli brzuszek, są nudności.

Przepis na domowy kisiel

💜 Owoce – mrożone (garść lub więcej), liofilizowane, puder owocowy(łyżką lub więcej), im mniej przetworzone tym lepiej, sok już był gotowany, więc ma mniejsze wartości
💜 Skrobia kukurydziana (1 łyżka i kisiel będzie bardziej lejący, więcej jeśli wolisz gęstszy) – wolę tą, bo skrobia ziemniaczana ma specyficzny posmak
💜 Woda – około 500ml, odlej pół szklanki do rozpuszczenia skrobi
💜 Słodziwo – czasem używam ksylitolu, jeśli nie macie uczulenia to może być miód dodany do przestudzonego kisielu.

Wykonanie wodę (500ml bez pół szklanki) zagotuje razem z malinami (mrożone lub liofilizowane). W kubku (szklance, czy czym tam chcesz) wymieszaj skrobię i puder owocowy (jeśli używasz). Do wrzącej wody wlej rozmieszaną zawiesinę i zagotuj. Gotuj jeszcze 2-3 minuty, żeby na pewno całą skrobia się zagotowała. Podawaj sam lub z dodatkiem świeżych owoców.

Na zdrowie!